Nafta skočila nakon što su UAE rekli da su posvećeni paktu o snabdevanju OPEK+

Nafta skočila nakon što su UAE rekli da su posvećeni paktu o snabdevanju OPEK+

Cene nafte su se oporavile u četvrtak nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati rekli da su posvećeni paktu velikih proizvođača da dodaju 400.000 barela dnevno na mjesečnu ponudu, nekoliko sati nakon što je ambasador UAE u Vašingtonu rekao da se njegova zemlja zalaže za veće povećanje.

Fjučersi američke nafte West Tekas Intermediate (WTI) skočili su za više od 3 dolara ubrzo nakon otvaranja i trgovali su za 1,53 dolara, ili 1,4%, na 110,23 dolara u 23:24 GMT. Ugovor je pao za 12,5% na prethodnoj sesiji u najvećem dnevnom padu od novembra.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazruei rekao je na Tviteru kasno u sredu da je njegova zemlja posvećena sporazumu Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, zajedno pod nazivom OPEK+, o postepenom povećanju snabdevanja naftom nakon oštrih rezova 2020.

„UAE veruju u vrednost koju OPEK+ donosi tržištu nafte“, rekao je al-Mazruei.

Njegovi komentari usledili su samo nekoliko sati nakon što su cene pale na komentare ambasadora UAE u Vašingtonu da će njegova zemlja ohrabrivati OPEK da razmotri povećanje proizvodnje kako bi popunio jaz u snabdevanju zbog sankcija Rusiji nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu. Rusija svoj upad naziva „specijalnom operacijom“ za razoružavanje svog suseda.

Dok UAE i Saudijska Arabija imaju slobodne kapacitete, neki drugi proizvođači iz OPEK+ se bore da ispune svoje ciljeve proizvodnje zbog nedovoljnog ulaganja u infrastrukturu u proteklih nekoliko godina, što će ograničiti njihovu sposobnost daljeg povećanja proizvodnje.

„Mislimo da će za OPEK+ biti izazov da poveća proizvodnju u ovom okruženju“, rekao je analitičar robe Commonvealth banke Vivek Dhar.