Velika Britanija beleži najveći ekonomski pad u poslednjih 300 godina

Velika Britanija beleži najveći ekonomski pad u poslednjih 300 godina

Britanska ekonomija zabeležila je pad od 9,9 odsto u 2020. godini zbog negativnog uticaja pandemije koronavirusa, a reč je o najvećem padu ekonomije te zemlje u poslednjih 300 godina, javlja Anadolija.

Prema podacima Britanskog zavoda za statistiku, bruto domaći proizvod zemlje povećao se za jedan odsto u poslednjem kvartalu 2020. godine, premašujući očekivanja od 0,5 odsto. Samo u decembru 2020. britanski BDP je porastao za 1,2 odsto.

U novembru 2020. godine ekonomija zemlje doživela je pad od 2,3 odsto, a na godišnjem nivou beleži pad od čak 9,9 odsto, što je najdrastičniji pad od 1709. godine, kada je celu Evropu zahvatio težak talas hladnoće.

Iako godišnji pad ekonomije u Velikoj Britaniji nije premašilo 4,1 odsto od Drugog svetskog rata, situacija zabeležena 2020. godine prema modelima BDP-a Centralne banke Velike Britanije, najveći je pad u poslednjih 311 godina.

Britanski ministar finansija Riši Sunak izjavio je da ove brojke pokazuju da ekonomija doživljava ozbiljan šok kao rezultat epidemije koja je pogodila celi svet.

Napomenuo je da trenutni karantin i dalje ima značajan uticaj na mnoge ljude i kompanije, iako postoje neki pozitivni znakovi da ekonomija pruža otpor u zimskom periodu.

„Zbog toga je naš fokus na tome da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili zaposlene, kompanije i prihode“ rekao je Sunak.