Forum u Davosu onlajn, počinje govorom Si Đinpinga

Forum u Davosu onlajn, počinje govorom Si Đinpinga

Ovogodišnji svetski privredni forum u Davosu biće, zbog pandemije kovida, održan onlajn, a predviđeno je da počne govorom kineskog predsednika Si Đinpinga, čija zemlja je na ekonomskom planu, zatvorila stranicu koronavirusa i obnovila rast, javlja AFP.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard razgovaraće s ministrima privrede Francuske i Nemačke Brunom Le Merom i Peterom Altmejerom i s predsednikom banke Goldman& Saks o tome kako „obnoviti privredni rast“.

Uz pandemiju koronavirusa to je ključno pitanje za zvaničnike, poslovne ljude i naučnike koji će tokom ove sedmice učestvovati na tradicionalnom 51. simpozijumu, prvom koji se zbog pandemije održava virtuelno.

Francuska agencija navodi da je optimizam, koji se pojavio u novembru proškle godne kada s se pojavila vakcina, splasnuo već početkom ove godine zbog novih ograničenja i mutacije virusa u nove, zaraznije varijante.

Evropu će u Davosu predstavljati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a novi šef Bele kuće Džozef Bajden, za ovogodišnji forum u Davosu delegirao je imunologa Entonija Faučija, svog savetnika za pandemiju.