Majk Pens će prisustvovati inauguraciji Bajdena

Majk Pens će prisustvovati inauguraciji Bajdena

Potpredsednik SAD Majk Pens će prisustvovati ceremoniji inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena, javilo je sinoć više američkih medija, u trenutku kada je odlazeći predsednik Donald Trampa koji je najavio da neće prisustvovati ceremoniji, sve izolovaniji.

Odnosi izmedju Trampa i Pensa su se znatno pogoršali od kada je potpredsednik SAD u četvrtak potvrdio pobedu demokrate Džoa Bajdena na novembarskim predsedničkim izborima, na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa organizovanoj tokom noći posle nezamislivog nasilja u Vašingtonu.

Juče je više medija pozivajući se na visoke vladine zvaničnike navelo da će Pens, koji je morao da se skloni od razjarenih napadača koji su zauzeli Kongres, odlučio da prisustvuje Bajdenovom polaganju zakletve 20. januara.

Bajden je u petak rekao da je Pens dobrodošao na ceremonija, a pozdravio Trampovu objavu preko Tvitera da neće prisustvovati.

Bajdenova inauguracija planirana je u smanjenom formatu zbog pandemije korona virusa.

Posle nasilja od 6. januara odlazeći predsednik Tramp bi od ponedeljak mogao da bude podvrgnut drugoj proceduru opoziva, što bi bio istorijski presedan.