Bivšoj predsednici Južne Koreje potvrđena kazna od 20 godina zatvora

Bivšoj predsednici Južne Koreje potvrđena kazna od 20 godina zatvora

Vrhovni sud Južne Koreje potvrdio je kaznu zatvora od 20 godina bivšoj predsednici Park Geun-hje, osuđenoj zbog korupcije, javlja Anadolija.

Prva žena izabrana na mesto predsednika u Južnoj Koreji, prvo je bila osuđena na 30 godina 2018. godine, ali je nakon niza žalbi kazna smanjena na 20 godina, navela je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Bivša predsednica je kažnjena i sa 18 milijardi vona, odnosno 15 miliona dolara, a Vrhovni sud zadržao je i odluku da Park oslobodi optužbi za iznudu i dela optužbi za zloupotrebu položaja.

Ipak, bivša predsednica će služiti kaznu zatvora u trajanju od 22 godine, jer je uključena i zatvorska kazna od dve godine iz drugog slučaja zloupotrebe položaja.

Park je svrgnuta sa funkcije u martu 2017. godine nakon glasanja o opozivu u parlamentu i osuđena 2018. godine.

Optužena je za zaveru sa svojom dugogodišnjom saradnicom Čoi Sun-sil, kako bi prisilila velike konglomerate da doniraju velike količine novca dvema fondacijama pod kontrolom saradnice.

Bivša predsednica takođe je optužena za prihvatanje sredstava od trojice bivših šefova Nacionalne obaveštajne službe između maja 2013. i septembra 2016. godine.

Njene pristalice izrazile su frustraciju i razočaranost presudom, rekavši da ne prihvataju ishod.