Muškarac pušten nakon što je ubio tinejdžera zbog „političke svađe“

Muškarac pušten nakon što je ubio tinejdžera zbog „političke svađe“

Muškarac iz Severne Dakote pušten je ove nedelje iz zatvora uz kauciju od 50.000 dolara, uprkos optužbama za ubistvo nakon što je rekao istražiteljima da je namerno pregazio tinejdžera „republikanskog ekstremiste” zbog političke svađe. Konzervativni stručnjaci i poslanici su besni, tvrdeći da je retorika predsednika Džoa Bajdena podstakla tog čoveka.

Shannon Brandt je u utorak puštena iz zatvora Stutsman. On je uhapšen u nedelju i optužen za ubistvo iz vozila i napuštanje mesta fatalne nesreće. Prema policijskim izveštajima i sudskim dokumentima koje je objavio Fok Nevs, 41-godišnji osumnjičeni je pio na „uličnom plesu“ u Mehenriju u Severnoj Dakoti, kada je ušao u „političku svađu“ sa 18-godišnjim Kejlerom. Ellingson.

Brandt je rekao da veruje da Elingson i njegovi prijatelji „dolaze po njega“, pa je udario tinejdžera svojim terencem. Brandt je tvrdio da je 18-godišnjak bio „deo republikanske ekstremističke grupe“.

Elingson je ubrzo nakon toga preminuo od zadobijenih povreda u bolnici, a Brandt je kasnije te večeri uhapšen u svojoj kući.

Oslobađanje osumnjičenog za tako malu obveznicu razbesnelo je konzervativce. Sin bivšeg predsednika Donalda Trampa, Donald mlađi, tvrdio je da je Brandta podstakao „Džo Bajden i njegov suludi govor od pre samo dve nedelje“.

Ranije ovog meseca, u govoru koji je većina Amerikanaca smatrala „opasnom eskalacijom“, Bajden je tvrdio da Tramp i njegove pristalice „predstavljaju ekstremizam koji ugrožava same temelje naše republike“ i pozvao svoje pristalice da se „suoče“ sa ovim ‘ekstremisti’.

Pošto je republički državni tužilac Severne Dakote navodno blokirao kritičare na društvenim mrežama, neki konzervativni stručnjaci su progonili stranku jer nije zvanično komentarisala slučaj. „Levica će pregaziti vašu decu na ulici, a establišment GOP neće ni reći ništa kada budu slobodni“, napisao je komentator Džek Posobiec na Tviteru u četvrtak.

„Politički terorista levog krila izlazi na slobodu nakon što je namerno ubio 18-godišnjaka zato što je bio republikanac“, napisala je na Tviteru predstavnica Džordžije Mardžori Tejlor Grin. „Nijedan optuženi J6 nije optužen za ubistvo, ali oni trunu pred suđenje u zatvoru kojima nije dozvoljeno da daju kauciju“, dodala je ona, misleći na mnoštvo Trampovih pristalica koji su još uvek pritvoreni u Vašingtonu, DC zbog nereda na Kapitol Hilu prošlog januara.