Mediji Kremlja:Tvrdnja o ogromnoj mobilizaciji „laž“

Mediji Kremlja:Tvrdnja o ogromnoj mobilizaciji „laž“

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je medijski izveštaj u kojem se tvrdi da dekret o delimičnoj mobilizaciji koji je u sredu potpisao predsednik Vladimir Putin dozvoljava da milion ljudi bude pozvano na služenje vojnog roka.

„Ovo je laž“, rekao je Peskov novinarima u četvrtak.

Ranije tog dana, Novaja gazeta Evropa, novine na ruskom jeziku sa sedištem u EU, tvrdila je da je ta cifra navedena u neobjavljenoj klauzuli u dekretu. List je citirao neimenovani izvor u administraciji ruskog predsednika, ali je rekao da nije uspeo da dobije dokumentarne dokaze koji bi potvrdili te tvrdnje.

Peskov je u sredu rekao da se tajna klauzula broj 7, koja nije objavljena u javnosti, odnosi na brojeve osoblja koje će biti uvršteno i da je „samo za internu upotrebu“. Nisu dati dodatni detalji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da će mobilizacija uključiti oko 300.000 rezervista, ili nešto više od 1% punog mobilizacionog potencijala Rusije.

Putin je najavio delimičnu vojnu mobilizaciju u sredu rano, rekavši da je Ministarstvo odbrane preporučilo da se vojni rezervisti dovedu u aktivnu službu usred dugotrajnog sukoba u Ukrajini i Donbasu. Šojgu je objasnio da su potrebne dodatne trupe da kontrolišu 1.000 kilometara dugu liniju kontakta između ukrajinskih snaga i oblasti pod ruskom kontrolom.

Novaja Gazeta Europe osnovana je od strane bivših članova osoblja Nove Gazete – jednog od najstarijih liberalnih listova u Rusiji. Sredinom septembra, Vrhovni sud zemlje oduzeo mu je dozvolu zbog kršenja propisa.