Mediji: Prvi sastanak Evropske političke zajednice 6. oktobra u Pragu

Mediji: Prvi sastanak Evropske političke zajednice 6. oktobra u Pragu

U Pragu će narednog meseca biti održan prvi sastanak Evropske političke zajednice koji će pored vođa članica Evropske unije okupiti lidere još 17 zemalja, uključujući zapadnobalkansku šestorku.

Neimenovani visoki zvaničnik EU izjavio je da je planirano da sastanak bude održan 6. oktobra u Pragu, kada počinje dvodnevni neformalni samit lidera EU, prenosi Frans pres.

Poziv na sastanak Evropske političke zajednice, prema tom izvoru, dobiće lideri Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije i Kosova, zatim Norveška, Švajcarska, Island, Lihtenštajn, Velika Britanija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Turska, Jermenija i Azerbejdžan.

„Pozivnice će uskoro biti poslate“ za samit u Češkoj, koja je trenutno predsedavajuća EU, rekao je novinarima evropski zvaničnik, prenosi EURACTIV.com .

Glavni cilj je da se „vodi politička diskusija o strateškim pitanjima od zajedničkog interesa za evropski kontinent“, rekao je zvaničnik EU, dodajući da će među glavnim temama biti rat u Ukrajini, energetska kriza i ekonomska situacija u Evropi.

Evropska politička zajednica, ideja predsednika Francuske Emanuela Makrona, treba da pruži platformu za politički dijalog i saradnju sa zemljama koje žele da se pridruže EU i državama koje nemaju takve aspiracije ali dele demokratske vrednosti EU.

Takva zajednica, kako je isticao Makron, dopunjavala bi proces pristupanja EU i ne bi bila njegova zamena. Mnogi su, međutim, bili zabrinuti da bi Evropska politička zajednica mogla da postane alternativa proširenju EU, „prema čemu je Francuska, ali i većina zapadnih zemalja, bila skeptična pre nego što je ruska invazija na Ukrajinu dala procesu novi zamah“, piše briselski portal.

Makron je prošle sedmice izjavio da će sastanci Evropske političke zajednice biti održavani svakih šest meseci.

Na prvi sastanak Evropske političke zajednice biće pozvana i nova premijerka Velike Britanije Liz Tras, koja je ranije, dok je bila ministarka spoljnih poslova, odbacila mogućnost da se London pridruži takvoj zajednici.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je prošle nedelje da nema sumnje da će Velika Britanija biti pozvana na samit uprkos „teškoćama“ zbog Protokola o Severnoj Irskoj, piše Gardijan.

„Čak iako imamo rasprave i poteškoće o toj temi, u široj perspektivi nema sumnje da smo prijatelji i da treba da nastavimo da radimo zajedno“, rekao je Mišel.

Dok se diplomate EU slažu oko poziva Britaniji na skup, pitanje uključivanja Turske je kontroverznije, navodi britanski list.

Grčka i Kipar su protiv toga da se na sastanak pozove Turska, koja je zvanični kandidat za članstvo iako su pristupni pregovori već godinama u zastoju.

Mišel je rekao da EU treba da pozove Tursku, ali da želi da se uveri da „postoji podrška svih kolega“.