Direktor hrvatske obaveštajne službe: Brine nas sve agresivnije ponašanje Srbije

Direktor hrvatske obaveštajne službe: Brine nas sve agresivnije ponašanje Srbije

Direktor hrvatske Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) Daniel Markić izjavio je u intervjuu estonskoj javnoj telelviziji da Hrvatsku zabrinjava sve agresivnije ponašanje Srbije.

On je rekao da su posle ruske agresije na Ukrajinu nestale „crvene linije“ u komunikaciji između Hrvatske i Srbije i da Hrvatska ne želi napetosti sa Srbijom, prenela je agencija Hina.

„Mi želimo normalne susedske odnose. Trebalo bi da bude lako, ali nažalost, sve što dobijamo je napetost iz Srbije“, rekao je Markić.

Upitan o uticaju Rusije na bezbednosne prilike u regionu, on je odgovorio da je SOA godinama upozoravala da bi Rusija mogla da iskoristi region za stvaranje posredničkog sukoba.

„Rusija ima snažno uporište u Srbiji i razvija poseban odnos s Republikom Srpskom, ali ono što se događa u BiH nije sve zbog Rusije. Mogućnost opasnosti postoji i svi smo na oprezu, ali u ovom trenutku nema jasne pretnje jer je Rusija zaokupljena Ukrajinom“, ocenio je Markić.

On je ocenio da je ruska agresija bila prilika za Srbiju da krene prema EU, ali da „možda Srbiju taj smer više ne zanima“ ocenivši da zemlja koja želi biti deo EU mora da izabere stranu.

Markić je istakao da je primećena neverovatna sličnost s agresijom na Hrvatsku 1991. zbog čega je Hrvatska stalno na oprezu.

„Sada, čak i ako je ideja ‘velike Srbije’ zaboravljena, imamo ideju ‘srpskog sveta’ koji izgleda kao ideja ‘ruskog sveta’. Ako pogledate stav srpske vlade, oni našu vladu na svojim službenim stranicama nazivaju ustaškom, a visoki političari u Srbiji otvoreno govore da treba razmisliti o denacifikaciji regiona“, rekao je direktor SOA.

Što se tiče BiH, Markić je naglasio da Hrvatska želi jedinstvenu BiH, ali da postoje i drugačiji politički ciljevi. On je izrazio uverenje da će svaki korak u destabilizaciji BiH naići na oštru međunarodnu reakciju, posebno NATO-a.

SOA je na svojim stranicama objavila da je Markić boravio u Estoniji radi produbljavanja saradnje s estonskim službama i da je u razgovoru za televiziju ERR govorio o bezbednosno-obaveštajnom radu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Takođe je, kako je navedeno, estonsku javnost upoznao s aktualnim bezbednosnim i političkim procesima u hrvatskom jugoistočnom susedstvu koji imaju uticaja na hrvatsku i evropsku bezbednost.