Makron je odbacio papin poziv za više milosti prema migrantima

Makron je odbacio papin poziv za više milosti prema migrantima

Francuski predsednik Emanuel Makron prokomentarisao je zahtev pape Franje evropskim liderima da ilegalne imigrante koji pristižu na italijansko ostrvo Lampeduzu ne tretiraju kao osvajače.

On je rekao da Pariz neće prihvatiti nijednog od hiljada migranata koji su ovog meseca sleteli na Lampeduzu osim ako ne dokažu da ispunjavaju uslove za politički azil.

„Francuska ne može da pozdravi sve nedaće u svetu. Moramo da budemo humani i da dočekamo te sukobe koji beže, ali moramo da budemo i strogi jer je naš društveni model velikodušan“, naglasio je Makron.

Šef države je priznao da je papa bio u pravu što je pozvao na borbu protiv ravnodušnosti, ali, dodao je, Francuska tome doprinosi.

Ranije je saopšteno da će Francuska pojačati mere kontrole u ​​departmanu Gornji Alpi, u blizini granice sa Italijom, u vezi sa povećanim prilivom migranata u Italiju, posebno preko ostrva Lampeduza.

Podsetimo, nedavno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetila italijansko ostrvo Lampeduzu, koje je postalo glavna „kapija” u Evropu za migrante, i najavila plan od deset koraka za rešavanje migrantske krize. .

Šef francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da Pariz nije spreman da primi neke od pristiglih migranata, ali želi da pomogne svojim susedima da obuzdaju ilegalnu migraciju.