Kopredsednik stranke Šolca nije isključio isporuku tenkova Ukrajini

Kopredsednik stranke Šolca nije isključio isporuku tenkova Ukrajini

Kopredsednik Socijaldemokratske partije Nemačke Lars Klingbajl nije u principu isključio isporuku tenkova zapadnog tipa Ukrajini, piše Bild, prenosi „Evropska istina“.

„Nijedna zemlja trenutno ne isporučuje zapadne glavne borbene tenkove. To je odluka u ovom trenutku“, rekao je Klingbeil.

„I o tome sada treba razgovarati između šefova država i vlada s obzirom na zahteve Ukrajine, takođe i s obzirom na uspehe koje je Ukrajina sada postigla, koji sledeći koraci mogu biti da podrži ovu zemlju“, dodao je on.

Ekspert SPD za spoljnu politiku i šef komiteta za spoljne poslove Bundestaga Majkl Rot u nedelju je takođe pozvao na brzu podršku Ukrajini novim oružjem.

„U ovoj novoj fazi rata, Ukrajini je potrebno oružje koje će joj omogućiti da oslobodi teritorije koje je okupirala Rusija i da ih drži pod stalnom kontrolom. Zapad, posebno SAD, Nemačka, Francuska i Poljska, moraju brzo da koordiniraju svoje akcije i prilagode se njihove zalihe u novoj situaciji“, rekao je on.

Ranije je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da će Nemačka na kraju dozvoliti snabdevanje svojih tenkova Ukrajini, ali da tamošnjoj vladi treba vremena da prođe kroz evoluciju pre nego što donese takvu odluku.

Podsetimo, šef nemačkog ministarstva spoljnih poslova Analena Burbok je 10. septembra doputovala u Kijev po drugi put od početka invazije u punom obimu. Tokom posete Velikoj Dimerki kod Kijeva, obećala je Ukrajini dalju pomoć u razminiranju.