Rojters: Dok kalifornijski požari besni, volonteri pomažu u spasavanju konja i stoke

Rojters: Dok kalifornijski požari besni, volonteri pomažu u spasavanju konja i stoke

Kada je prošlog ponedeljka požar počeo da se širi van kontrole u ​​blizini njenog malog ranča u Hemetu u Kaliforniji, Debi Tejlor je imala jednu veliku brigu: kako da zaštiti svoje magarce.

Napisala je svoj broj telefona na njihovim halterima, u slučaju da bude primorana da ih pusti. Međutim, do utorka su životinje bile na putu ka lokalnoj farmi rasnih konja, zahvaljujući mreži lokalnih volontera koji su poslednjih dana krenuli u akciju da spasu stotine konja, koza i drugih životinja iz besnog požara u Fervjuu.

Tejlor se obratio Reni Salomon, lokalnoj ženi čija je neprofitna organizacija, Angel in a Hummer & HEART Foundation, prevezla oko 800 životinja iz opasne zone tokom četiri naporna dana, gotovo bez odmora.

Salomon (57), koji je godinama proveo pružajući pomoć u slučaju katastrofe, odlučio je da pokrene tim za evakuaciju životinja nakon što je požar Jorgovana 2017. u južnoj Kaliforniji ubio desetine konja.

Drugi lokalni čovek, Rajan Gilmor, godinama je vodio mali tim dobrovoljaca u svaki veliki požar u Kaliforniji, pomažući u evakuaciji životinja. Rekao je da je požar u Fervjuu, koji je do subote zahvatio više od 28.000 hektara u okrugu Riversajd, ugrozio većinu životinja od svih požara nekoliko godina.

Gilmor je ove nedelje uputio skoro 700 poziva za pomoć.

„Nije bilo jedne tačke u vatri da nisam razgovarao telefonom i istovremeno držao konje“, rekao je on.

Oblast požara, istočno od Los Anđelesa, uključuje mnogo rančeva i farmi. Požar, koji je počeo u ponedeljak, od subote je obuzdavan za 40 odsto, nakon što su niže temperature i padavine pomogle vatrogascima tokom noći.

Neki vlasnici životinja obećali su da neće napustiti svoje ljubimce kako se vatra približava. Jedan čovek je, rekao je Salomon, odbio da ostavi svoje koze; ona i tim dobrovoljaca uspeli su da ih obezbede tako što su napravili ljudski zid i strpali ih u improvizovani tor.

„Znala sam da ako ih ne dobijem sve, on bi mogao da izgubi život“, rekla je ona.

Salomon je takođe pomogao da se evakuiše 100 čistokrvnih andaluzijskih konja iz Rančo Armendariza u Hemetu, nakon što je ćerka vlasnika, Džejd Armendariz, ugasila poziv u pomoć pred plamenom koji je napredovao.

Za mene su konji ceo život“, rekao je Armendariz. „Kretalo se tako brzo i pokrivalo toliko hektara. Bilo je ludo. Bila je noć, a celo nebo je bilo crveno narandžasto. Izgledalo je kao da je sunce još uvek napolju.“