NATO je isporučio preko 20 hiljada projektila Ukrajini

NATO je isporučio preko 20 hiljada projektila Ukrajini

NATO do sada isporučio Ukrajini oko 20.000 projektila, SAD i druge članice NATO do sada su Ukrajini poslale 17.000 protivtenkovskih projektila i 2.000 protivvazdušnih projektila Stinger, rekao je jedan viši, neimenovani američki zvaničnik za CNN.

Čak i pre početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, nebo iznad Evrope bilo je puno teretnih vojnih aviona SAD i drugih, posebno C-17, koji je kičma američke vazdušne transportne flote, navodi CNN.

Tim letovima su premeštani vojnici duž istočnog krila NATO, ali je takođe prevoženo i naoružanje do tačaka odakle se moglo isporučiti Ukrajini. Sada se tempo letova samo povećao.

Od početka invazije, 14 zemalja je pružilo bezbednosnu pomoć Ukrajini, od kojih su neke retko pružale sličnu pomoć ranije, kazao je ranije za CNN jedan visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane. „Velika većina“ od američkog bezbednosnog paketa od 350 miliona dolara već je isporučena Ukrajini, prema tom zvaničniku, samo nedelju dana pošto je zvanično odobrena od strane Bele kuće.