Kineski rover započeo istraživanje površine Marsa

Kineski rover započeo istraživanje površine Marsa

Motorizovani kineski rover kojim se upravlja na daljinu spustio se sa svog lendera na Marsu i krenuo u istraživanje površine crvene planete, saopštila je kineska svemirska uprava.

„Rover koji se kreće na sunčev pogon dotakao je tlo Marsa u 10.40 po vremenu u Pekingu (4.40 po srednjoevropskom vremenu)“, javila ja Kineska nacionalna svemirska uprava.

Rover je sleteo na Mars prošle subote, u tehnički izazovnoj misiji koja je teža od spuštanja na Mesec. To je prva kineska misija na Marsu.

Kina je druga zemlja koja je spustila rover na Mars, posle SAD.

Rover nazva Džurong, po kineskom Bogu vatre, radio je dijagnostičke testove nekoliko dana pre nego što je krenuo danas u istraživanje. Očekuje se da će tokom 90 dana istraživati da li postoje dokazi o životu na Marsu.

Kina ima ambiciozne svemirske planove uključujući lansiranje orbitalne stanice sa posadom i spuštanje čoveka na Mesec. Kina je 2019. godine postala prva zemlja koja je spustila svemirsku letelicu na malo istraženoj strani mseseca, a u decembru je vratila mesečevo kamenje na Zemlju prvi put od 1970-ih.

SAD na Marsu takođe trenutno ima misiju, američki rover Persevirans i mali helikopter istražuju tu planetu. Američka svemirska agencija NASA očekuje da će njihov rover prikupiti prve uzorke u julu za povratak na Zemlju za deset godina.