Kanada proširuje sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

Kanada proširuje sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog

Kanada je uvela nove sankcije protiv ruskih državljana za koje se veruje da su odgovorni za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i kršenje prava u Rusiji, izjavila je ministarka inostranih poslova Melani Džoli, koja je govorila u Otavi u nedelju.

„Pored naših partnera, Kanada će vršiti pritisak na rusku vladu da sprovede potpunu i transparentnu istragu o smrti gospodina Navaljnog. Današnje mere su u skladu sa kanadskim principima i vrednostima. Ovaj pojačani pritisak na rusku vladu šalje jasan signal da se ljudska prava moraju nedvosmisleno poštovati“, rekla je ministarka inostranih poslova Melani Džoli.

Ministarstvo je navelo da se sankcije odnose na šest ruskih visokih zvaničnika i visokih službenika ruskog tužilaštva, pravosudnih i popravnih službi koji su bili umešani u kršenje ljudskih prava Navaljnog, njegovo okrutno kažnjavanje i, na kraju, smrt.

Određenim osobama sada je zabranjen ulazak u Kanadu, dok će sva njihova imovina na teritoriji Kanade biti zamrznuta.

Ruska kazneno-popravna služba izvestila je 16. februara da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je služio zatvorsku kaznu, preminuo u Kaznenoj koloniji 3 u Jamalo-Nenjeckoj autonomnoj oblasti.