Kanada uvela sankcije protiv ruskih propagandista

Kanada uvela sankcije protiv ruskih propagandista

Kanada je uvela sankcije protiv 38 fizičkih i 16 pravnih lica Ruske Federacije, koji su umešani u širenje ruskih dezinformacija i propagande.

„Rat predsednika Vladimira Putina u Ukrajini zasnovan je na lažima i obmanama. Ruske operacije dezinformisanja privukle su poznate ličnosti i takozvane novinske organizacije da ponove teze Kremlja i pokušaju da opravdaju zverstva koja se dešavaju na teritoriji Ukrajine“, navodi se u saopštenju na sajtu vlade.

Na spisku sankcija nalazi se državna medijska kompanija „Rusija danas“, koja kombinuje informativne resurse na ruskom jeziku RIA Novosti, PRIME, InoZMI, TOK, KOT, Baltnevs, Ukraina.ru, Social Navigator i Arctic.ru.

Na listi su i United Vorld International i Fond za borbu protiv represije, subjekti dezinformacija usko povezani sa Jevgenijem Prigožinom, osnivačem i vlasnikom PVK „Vagner“.

Kanada je sankcionisala novinara Komersanta Andreja Kolesnikova, bivšeg voditelja emisije „Vesti vi satuba” Sergeja Briljova, poslanika Državne dume, predsednika komiteta za informacionu politiku, informacione tehnologije i komunikacije Aleksandra Hištajna.

Pored toga, na listi su glumci Mihail Bojarski, Marat Bašarov, Dmitrij Djužev, Mihail Galustjan, Maksim Averin; pevači Nikolaj Baskov, Dima Bilan, Nikolaj Rastorguev, Oleg Gazmanov, Polina Gagarina, Oleksandr Bujnov; pevačice Irina Allegrova, Nadežda Babkina, Viktorija Daineko, TV voditeljka Dana Borisova.