Još jedan dron pao je na tlo suseda Ukrajine iz NATO-a

Još jedan dron pao je na tlo suseda Ukrajine iz NATO-a

Neoznačena bespilotna letelica sletela je u rumunsko selo, oko 100 km od granice sa Ukrajinom.

Dron bez oznaka otkrio je farmer na severu Rumunije, nedaleko od granice sa Ukrajinom. Zvaničnici zemlje članice NATO-a sada istražuju incident, koji je usledio nakon prošlonedeljnog pada drona u obližnjoj Hrvatskoj.

Policija i tužioci spustili su se u ponedeljak u okrug Bistrica-Nasaud u Transilvaniji, nakon što je jedan seljanin pronašao letelicu u polju u blizini njegove kuće, javili su lokalni mediji.

„Do sada nije utvrđeno poreklo letelice, a nije identifikovan ni njen vlasnik“, rekli su tužioci u obližnjem gradu Klužu, citira AP. „U toku je istraga radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je letelica letela i identifikacije pilota letelice.

Neki mediji su kasnije navodno identifikovali dron kao Orlan-10, bespilotna letelica (UAV) ruske proizvodnje.

Bistrita-Nasaud se nalazi na južnoj strani Karpatskih planina, oko 100 kilometara (62 milje) od granice Rumunije sa zapadnom Ukrajinom – i nigde blizu zone borbenih dejstava. Ruske trupe su ušle u Ukrajinu prošlog meseca, u okviru, kako je Moskva nazvala misiju demilitarizacije i „denacifikacije” vlade u Kijevu. Ukrajina je optužila Rusiju za ničim izazvan napad.

Bilo je nejasno odakle je dron došao, niti kako je mogao izbeći protivvazdušnu odbranu Rumunije, ključne članice NATO-a u jugoistočnoj Evropi.

Otkriće u ponedeljak je drugi put za manje od nedelju dana da je dron prošao kroz vazdušni prostor NATO-a. Prošlog četvrtka je stari bespilotni letelica preleteo iz pravca Ukrajine iznad Rumunije i Mađarske, pre nego što se srušio u hrvatsku prestonicu Zagreb.

NATO je saopštio da je pratio Tu-141 satima, ali nije pokušao da ga obori. Govoreći u ponedeljak, hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da je njegova vlada „čvrst i lojalan“ saveznik NATO-u, ali da se na kraju treba osloniti na sopstvenu protivvazdušnu odbranu.

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je u nedelju da je Tu-141 imao „delove bombi“ i tragove eksploziva, što ukazuje da nije reč o izviđačkoj letelici.