Izraelski premijer negira da je predložio predaju Zelenskom

Izraelski premijer negira da je predložio predaju Zelenskom

Visoki ukrajinski savetnik i izraelski zvaničnik u subotu su se suprotstavili medijskom izveštaju koji sugeriše da je Izrael pokušao da natera Ukrajinu da popusti ruskim zahtevima tokom pregovora.

Izrael je bio angažovan u diplomatskim naporima da pokuša da okonča rat u Ukrajini. Premijer Naftali Benet razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i telefonom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Izveštaj koji su preneli izraelski Valla nevs, The Jerusalem Post i američki novinski sajt Akios sugeriše, pozivajući se na neidentifikovanog ukrajinskog zvaničnika, da je Benet pozvao Ukrajinu da popusti Rusiji.

Izrael, „kao i druge uslovne posredničke zemlje, NE nudi Ukrajini da pristane na bilo kakve zahteve Ruske Federacije“, naveo je ukrajinski savetnik Mihail Podoljak na Tviteru. „Ovo je nemoguće iz vojnih i političkih razloga. Naprotiv, Izrael poziva Rusiju da adekvatnije proceni događaje.

Ruski raketni napadi uništili su u subotu ujutru ukrajinsku vazdušnu bazu u blizini grada Vasilkiva u Kijevskoj oblasti, rekao je lokalni gradonačelnik, preneo je Interfaks Ukrajina.

Raketni napadi su takođe pogodili skladište municije, rekla je gradonačelnica Vasilkova Natalija Balasinovič.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da Rusija šalje nove snage u Ukrajinu nakon što je pretrpela, kako je rekao, najveći gubitak u poslednjih nekoliko decenija.

Zelenski je takođe rekao da je razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o pritisku na Rusiju da oslobodi gradonačelnika grada Melitopolja, za kojeg Ukrajina kaže da su ga ruske snage kidnapovale u petak.

Makron i Šolc započeli su razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ratu u Ukrajini, saopštilo je u subotu francusko predsedništvo.

Makron je na samitu Evropske unije u petak rekao da će on i Šolc održati novi razgovor sa Putinom u narednim satima nakon prethodne trosmerne razmene u četvrtak.

U televizijskom obraćanju, Zelenski je pozvao Rusiju da poštuje dogovoreni prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja, nakon što je okrivio Moskvu za neuspeh prethodnih pokušaja.

Ukrajina očekuje novi talas napada na regione Kijeva, Harkova i Donbasa nakon usporavanja ruske ofanzive, rekao je u subotu savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

On je takođe rekao da Ukrajina ne očekuje da će se Belorusija pridružiti ruskim invazionim snagama.