NPR: Ruski napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju se približio katastrofi

NPR: Ruski napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju se približio katastrofi

Prošlonedeljni napad ruskih snaga na nuklearnu elektranu u Zaporožju bio je daleko opasniji nego što su prvobitne procene sugerisale, prema analizi video-snimaka i fotografija napada i njegovih posledica NPR-a.

Detaljan pregled četvoročasovnog i 21-minutnog video snimka napada sa sigurnosne kamere otkriva da su ruske snage u više navrata gađale teško oružje u pravcu ogromnih zgrada reaktora elektrane, u kojima je bilo opasno nuklearno gorivo. Fotografije pokazuju da je ruska vatra uzdrmala administrativnu zgradu neposredno ispred kompleksa reaktora. A video iz unutrašnjosti elektrane pokazuje oštećenje i moguću rusku granatu koja je pala na manje od 250 stopa od zgrade reaktora bloka 2.

Snimak sigurnosnih kamera takođe pokazuje kako ruske trupe nasumično ispaljuju raketne granate na glavnu administrativnu zgradu u fabrici i odbijaju ukrajinske vatrogasce čak i dok je vatra besnila kontroli u obližnjoj zgradi za obuku.

Fotografije pokazuju veliku štetu na kancelariji u nuklearnoj elektrani Zaporožja. Koristeći zgrade vidljive izvan prozora, NPR je uspeo da potvrdi lokaciju kao glavnu administrativnu zgradu ispred objekta.
Energoatom

Dokazi su u potpunoj suprotnosti sa ranim komentarima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je, iako je priznala ozbiljnost napada, naglasila da se akcija odvijala daleko od reaktora. Na konferenciji za novinare neposredno nakon napada, generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi pomenuo je samo jedan projektil koji je pogodio zgradu za obuku u blizini reaktorskog kompleksa.

„Svi sigurnosni sistemi šest reaktora u elektrani uopšte nisu bili pogođeni“, rekao je Grosi novinarima na brifingu 4. marta.
Ruske snage u Ukrajini napale i zauzele najveću nuklearnu elektranu u Evropi
Evropa
Ruske snage u Ukrajini napale i zauzele najveću nuklearnu elektranu u Evropi

U stvari, zgrada za obuku je pretrpela višestruke udare, i teško da je to bio jedini deo mesta na kome su ruske snage preuzele vatru. Sigurnosni snimci podržavaju tvrdnje ukrajinskog nuklearnog regulatora o šteti na još tri lokacije: zgradi reaktora bloka 1, transformatoru reaktora bloka 6 i jastučiću za istrošeno gorivo, koji se koristi za skladištenje nuklearnog otpada. Takođe prikazuje ubojna sredstva koja udaraju u visokonaponsku liniju izvan fabrike. IAEA kaže da su dve takve linije oštećene u napadu.

„Ovaj video je veoma uznemirujući“, kaže Edvin Lajman, direktor za bezbednost nuklearne energije u Uniji zabrinutih naučnika. Dok su tipovi reaktora koji se koriste u elektrani daleko bezbedniji od onog koji je eksplodirao u Černobilju 1986. godine, ruski napad je mogao da izazove slom sličan onom koji je zadesio japansku nuklearnu elektranu Fukušima Daiči 2011, upozorava on.

„Potpuno je suludo podvrgavati nuklearnu elektranu ovakvoj vrsti napada“, kaže Lajman.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, Grosi je rekao da se sastao sa ukrajinskim i ruskim zvaničnicima, ali da nije uspeo da postigne dogovor da izbegne buduće napade na druge ukrajinske nuklearne elektrane. „Nameravam da dobijem nešto relativno brzo“, rekao je on novinarima u Beču.