Izraelski poslanici predstavili zakon o smrtnoj kazni

Izraelski poslanici predstavili zakon o smrtnoj kazni

Izraelska ekstremno desničarska partija Otzma Iehudit podnela je nacrt zakona kojim se nalaže „smrtna kazna za teroriste“, o čemu će se raspravljati ove nedelje.

„Očekujem da svi članovi Kneseta podrže ovaj važan zakon“, napisao je lider Otzma Iehudit i izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir na X (bivši Tviter) u subotu.

Izrael je ukinuo smrtnu kaznu za ubistvo 1952. Poslednja egzekucija se dogodila 1962. godine, kada je Adolf Ajhman, jedan od arhitekata Holokausta, obešen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Predlog zakona kojim se uvodi smrtna kazna iznet je pred Kneset početkom marta. Predlog zakona, koji bi omogućio sudijama da izriču presude na smrtnu kaznu osobama osuđenim za ubistvo izraelskih državljana iz mržnje, odobrili su poslanici u preliminarnom čitanju.

Ben Gvir je poznat po oštrim i često zapaljivim komentarima o Palestincima. U avgustu su SAD i EU kritikovale političara jer je sugerisao da je pravo Izraelaca da slobodno putuju preko Zapadne obale „mnogo važnije“ od istog prava palestinskih Arapa.

Palestinska militantna grupa Hamas izvela je iznenadni napad na izraelske zajednice koje se nalaze u blizini granice sa Gazom, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši preko 200 talaca. Izrael je odgovorio vazdušnim udarima na Gazu i kopnenom invazijom na palestinsku enklavu, sa navedenim ciljem iskorenjivanja Hamasa i spasavanja otetih.

Više od 12.000 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, prema lokalnim zvaničnicima. Mnoge zemlje, kao i UN i grupe za ljudska prava, pozvale su na hitan prekid vatre. Izrael je rekao da će umesto toga obezbediti svakodnevne „humanitarne pauze“, insistirajući da bi prekid vatre samo pomogao Hamasu.