Izraelski ministar finansija krajnje desnice zahteva proširenje ratnog kabineta

Izraelski ministar finansija krajnje desnice zahteva proširenje ratnog kabineta

Izraelski ministar finansija krajnje desnice, koji je do sada bio isključen iz ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua, pozvao je u ponedeljak da zakonodavci koji zauzimaju tvrđi stav prema Hamasu budu uključeni u odluke o ratu.

Netanjahu, čija vladajuća koalicija uključuje stranke ekstremne izraelske desnice, vodi rat sa malom grupom ministara iz svoje stranke Likud i centrističke opozicione grupe koja se pridružila hitnoj vladi ubrzo nakon smrtonosnog divljanja Hamasa južnim Izraelom 10. 7.

Ministar finansija Bezalel Smotrič i drugi tvrdolinijaški članovi šireg kabineta isključeni su iz većeg dela donošenja odluka, a posebno su bili kritični prema prošlonedeljnoj odluci da se pristane na zahtev SAD da se dozvoli ulazak goriva u Gazu iz humanitarnih razloga.

„Mislim da ova teška greška zahteva proširenje ratnog kabineta“, rekao je Smotrič, tvrdeći da je puštanje goriva dalo Hamasu spas tokom rata.

Netanjahuova kancelarija je odbila da komentariše.

Smotrič je u saopštenju rekao da bi ratni kabinet trebalo da uključi „mišljenja koja do danas nisu bila saslušana“, uključujući i ona koja su do sada pozivali na eliminaciju Hamasa.