Lideri G7 se sastaju na Kapriju: Tenzije na Bliskom istoku i rat u Ukrajini na dnevnom redu

Lideri G7 se sastaju na Kapriju: Tenzije na Bliskom istoku i rat u Ukrajini na dnevnom redu

Grupa od sedam ministara spoljnih poslova sastaje se na italijanskom letovalištu Kapri, a na dnevnom redu su rastuće tenzije na Bliskom istoku i nastavak rata Rusije u Ukrajini.

Pod rotirajućim upravljanjem Italije, očekuje se da će lideri G7 uputiti jedinstveni poziv Izraelu da bude uzdržan nakon iranskog napada vikendom bez presedana koji uključuje stotine dronova, balističkih projektila i krstarećih projektila ispaljenih prema jevrejskoj državi.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je u utorak razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Izraelom Kacom i pozvao Izrael ne samo da deeskalira bilo kakvu reakciju na iranski napad, već i da spreči planiranu ofanzivu na grad Rafah na jugu Gaze.

Sa izraelskim ratom u Gazi u šestom mesecu, napad Teherana dodao je novi element hitnosti trodnevnom sastanku, a nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je posetila Izrael u poslednjem trenutku pre nego što je stigla na Kapri u sredu uveče.

„Razgovaraćemo o tome kako da se spreči dalja eskalacija sa sve više nasilja“, rekla je ona.

„Zato što je sada važno zaustaviti Iran bez podsticanja dalje eskalacije“, rekao je Berbok, pozivajući na nove sankcije Teheranu.

Dvogodišnji rat Rusije u Ukrajini takođe je na vrhu dnevnog reda, a ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je pozvan gost na sastanak na Kapriju u četvrtak. Očekuje se da će ponoviti potrebu svoje zemlje za suštinskom vojnom podrškom, uključujući artiljeriju, municiju i sisteme protivvazdušne odbrane, kako bi ojačao svoje kapacitete usred ruskih guranja duž linije fronta.

Sjedinjene Države i nekoliko evropskih zemalja raspravljaju o predlozima da se profit ostvaren od milijardi evra zamrznute ruske imovine koristi za obezbeđivanje oružja i drugih sredstava za Ukrajinu, o predlozima koji su dobili maha pošto Ukrajini opasno ponestaje municije i naporima SAD da dobijanje novih sredstava za oružje je zaustavljeno u Kongresu.