Iranska ambasada se ponovo otvara u Saudijskoj Arabiji prvi put u poslednjih 7 godina

Iranska ambasada se ponovo otvara u Saudijskoj Arabiji prvi put u poslednjih 7 godina

Iran je u utorak zvanično ponovo otvorio svoju ambasadu u Saudijskoj Arabiji, rekao je Rojtersov svedok, nakon dogovora o ponovnom uspostavljanju veza i ublažavanju dugog rivalstva koje je podstaklo sukobe širom Bliskog istoka, prenosi Rojters.

U okviru ambasade održana je ceremonija na kojoj je desetine diplomata i zvaničnika prisustvovalo ponovnom otvaranju diplomatske misije po prvi put posle sedam godina.

„Smatramo današnji dan važnim u odnosima Islamske Republike Iran i Saudijske Arabije“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Irana za konzularna pitanja Alireza Bikdeli.

„Region će pokrenuti Inšalaha (ako Bog da) ka većoj saradnji i približavanju radi postizanja stabilnosti, prosperiteta i napretka“, rekao je Bikdeli u govoru tokom ceremonije.

Iran i Saudijska Arabija su se u martu dogovorili, u dogovoru koji je posredovala Kina, da okončaju diplomatski raskol i ponovo uspostave odnose nakon godina neprijateljstva koje je ugrozilo regionalnu stabilnost, uključujući Jemen, Siriju i Liban. Sporazum je takođe istakao rastući uticaj Kine na Bliskom istoku.

Sunitska Saudijska Arabija prekinula je odnose sa šiitskim Iranom nakon napada na njegovu ambasadu u Teheranu 2016. godine nakon spora oko pogubljenja šiitskog muslimanskog sveštenika.

Odnosi su počeli da se pogoršavaju godinu dana ranije, nakon što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati intervenisali u jemenskom ratu, gde je pokret Huti koji je vezan za Iran zbacio vladu koju podržava Saudijska Arabija i preuzeo glavni grad Sanu.

Kraljevina je takođe okrivila Islamsku Republiku za napade raketama i dronovima na njena naftna postrojenja 2019. godine, kao i napade na tankere u vodama Zaliva. Iran je odbacio optužbe.

„Diplomatija je najbolje sredstvo za komunikaciju i dijalog između zemalja kako bi se došlo do zajedničkog razumevanja“, rekao je Bikdeli.