Saudijski šampion Al Itihad potpisao ugovor Benzemom

Saudijski šampion Al Itihad potpisao ugovor Benzemom

Osvajač Zlatne lopte Karim Benzema postao je najnoviji veliki igrač koji je otišao u Saudijsku Arabiju pošto je prešao u Al Itihad kao slobodan igrač, saopštio je klub u utorak, nakon što je francuski napadač napustio Real Madrid, piše Rojters.

Benzema, koji je ove nedelje završio trofejnih 14 godina u Realu, pridružuje se šampionu Saudijske Arabije u trogodišnjem ugovoru i nosiće dres sa brojem devet.

„Uzbuđen sam što ću iskusiti novu fudbalsku ligu u drugoj zemlji. Imao sam sreću da postignem neverovatne stvari u svojoj karijeri i postignem sve što mogu u Španiji i Evropi“, rekao je Benzema.

„Sada osećam da je pravo vreme za novi izazov i projekat… Radujem se što ću se pridružiti svojim novim saigračima i zajedno sa njima pomoći da se ovaj neverovatan klub i igra u Saudijskoj Arabiji podignu na novi nivo.

Benzema prati svog bivšeg saigrača iz Reala Kristijana Ronalda u zalivsku zemlju nakon što je portugalski napadač potpisao ugovor na 2-1/2 godine za koji mediji procenjuju da vredi više od 200 miliona evra (213,78 miliona dolara) sa Al Nasrom u decembru.

Nakon što je došao u Real 2009. iz Olimpika iz Liona, Benzema je postao predvodnik klupskog napada nakon što je Ronaldo otišao u Juventus 2018. godine, osvojivši Ligu šampiona pet puta i titulu LaLige četiri puta.

Imao je najbolju sezonu u Realu u sezoni 2021-22 kada je postigao 44 gola u svim takmičenjima i doveo klub do rekordne 14. titule prvaka Evrope, kao i do krune LaLige.

Početkom 2021. zaradio je opoziv od francuskog menadžera Didijea Dešama u nacionalni tim po prvi put u šest godina, nakon što je pao u nemilost zbog navodne umešanosti u skandal sa snimkom seks snimaka Matjea Valbuene.

Ovaj 35-godišnjak je prošle godine osvojio Zlatnu loptu za najboljeg igrača sveta i izgledalo je da će ostati u španskom klubu još godinu dana, posle sezone 2022/23 u kojoj se mučio sa povredama. i propustio reprezentaciju Francuske na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Međutim, ponuda za koju mediji procenjuju da vredi više od 100 miliona evra iz Saudijske Arabije naterala ga je da ponovo razmisli o svojoj odluci da ostane u Španiji u poslednjoj sezoni, pri čemu je napadač odlučio da poništi jednogodišnju klauzulu o produženju ugovora koju je imao u ugovoru.

Al-Itihad je prošlog meseca osvojio titulu Saudijske Pro lige prvi put od 2009. godine.

Prošle nedelje, portugalski napadač Ronaldo rekao je da se nada da će ga drugi veliki igrači pratiti u ligu.

„Benzemin dolazak je do sada najupečatljiviji transfer u istoriji kluba“, naveo je Al Itihad u saopštenju.

„Ovo takođe označava još jedan ogroman korak na putu Saudijske Pro lige da postane jedna od vodećih fudbalskih destinacija za najbolje svetske posle najveće sezone do sada.

Nekoliko istaknutih igrača je povezano sa prelaskom u Saudijsku Arabiju poslednjih nedelja, a izvor blizak kapitenu Argentine Lionelu Mesiju – Ronaldovom rivalu za titulu najboljeg igrača njegove generacije – prošlog meseca je rekao Rojtersu da je dobio zvaničnu ponudu da se pridruži Al-Hilalu sledeće sezone.

Predsednik kluba Al Itihada Anmar Alhailae pozdravio je potpisivanje Benzeme kao veliko dostignuće za klub, rekavši: „Karim je globalna fudbalska ikona, on je na blagajni i veoma je na vrhuncu svojih moći.

„Pridružio se klubu i veoma konkurentnoj ligi – u zemlji sa velikim ambicijama kako na terenu, tako i van njega.“