Invazija Rusije na Ukrajinu bi mogla da pogorša krizu sa hranom na Bliskom istoku i u severnoj Africi, kaže Human Rights Watch

Invazija Rusije na Ukrajinu bi mogla da pogorša krizu sa hranom na Bliskom istoku i u severnoj Africi, kaže Human Rights Watch

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi da pogorša krizu sa hranom na Bliskom istoku i u severnoj Africi, upozorio je američki Human Rights Watch (HRV) u saopštenju u ponedeljak.

„I Ukrajina i Rusija su vodeći izvoznici poljoprivrednih proizvoda u mnoge zemlje Bliskog istoka i Severne Afrike, a poremećaji u vezi sa ratom već pogoršavaju već rastuće cene hrane i produbljuju siromaštvo“, navodi se u saopštenju.

Afriku u HRV. „Bez usklađene akcije za rešavanje pitanja snabdevanja i pristupačnosti hrane, sukob u Ukrajini rizikuje da produbi svetsku krizu sa hranom, posebno na Bliskom istoku i severnoj Africi.

Ukrajinska vlada je zabranila izvoz ključnih poljoprivrednih proizvoda, uključujući pšenicu, kukuruz, žitarice, so i meso, prema rezoluciji vlade koja je usvojena 9. marta.

HRV je rekao da će se problemi verovatno nastaviti, čak i ako se poremećaji u lancu snabdevanja uskoro reše, „jer farmeri beže od borbi, a sukob uništava infrastrukturu i opremu“. Borbe bi takođe mogle da umanje nadolazeću žetvu.

Neki kontekst: Rusija i Ukrajina su zajedno odgovorne za skoro 30% globalnog izvoza pšenice, prema Gro Intelligence, firmi za analizu poljoprivrednih podataka.

Ukrajina je bila na putu za rekordnu godinu izvoza pšenice pre invazije, dok je ruski izvoz pšenice usporavao, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.