CNN: Unutar Rusije, kampanja protiv petokolonaša i života pod „Z“

CNN: Unutar Rusije, kampanja protiv petokolonaša i života pod „Z“

Pogledajte Moskvu kroz sočivo ruske državne televizije i čini se da predsedniku Vladimiru Putinu sve ide plivajući put.

Lider Kremlja prisustvovao je u petak koncertu na prestoničkom stadionu Lužnjiki povodom osme godišnjice ruske aneksije Krima od Ukrajine. Šou je, u stvari, bio miting za Putinov rat u Ukrajini.

Putin se pojavio pred masom koja je vijorila zastavom ispred podijuma na kojem je pisalo: „Za mir bez nacizma“ – „Za svet bez nacizma“ – svojevrsni marketinški slogan-slash-propagandni slučaj za rusku invaziju Ukrajina.

U sloganu je čak korišćeno i slovo „Z“, koje se pretvara u zvanični simbol podrške Putinovom ratu: ćirilično slovo „Z“ u sloganu je zamenjeno Z, evocirajući oznake prvi put primećene na ruskim vojnim vozilima ispred. invazije 24. februara.

Za one Ruse koji ne podržavaju rat, život pod znakom ‘Z’ postaje sve mračniji.

Pogledajte objave na društvenim mrežama nekih opozicionih aktivista. Dana 16. marta, Olga Misik — mlada aktivistkinja najpoznatija po tome što je pročitala kopiju ruskog ustava pred policijom za nerede na antivladinim demonstracijama — postavila je fotografiju Z obojenog sprejom u belo na vratima svog stana.

Još jedan demokratski aktivista objavio je sličnu fotografiju u petak, na kojoj je oznaka Z obojena u crno zajedno sa grafitima u kojima ih optužuje da su „narodni neprijatelj“.

Ali čemu ta vitriol, ako sve — kako Putin uverava svoj narod — ide po planu?