„Hibridni“ soj Covid-19 otkriven u Rusiji

„Hibridni“ soj Covid-19 otkriven u Rusiji

Novi hibridni soj Covid-19, koji kombinuje karakteristike Delta i Omicron varijanti virusa, otkriven je u Rusiji, potvrdio je u četvrtak Rospotrebnadzor u toj zemlji.

Do sada je registrovano šest slučajeva takozvanog soja „Deltakron“, od kojih je pet pronađeno u Sankt Peterburgu i još jedan u Moskvi, navodi agencija, pozivajući se na podatke postavljene na VGARus (Ruski agregator virusnog genoma).

„Deltakron“ je trenutno nedominantni soj virusa i nema značajnijeg uticaja na epidemiološku situaciju u Rusiji, ističe se.

Prema Rospotrebnadzoru, svi pacijenti „Deltakrona“ su imali lakši oblik bolesti, pri čemu niko od njih nije zahtevao hospitalizaciju.

Američki genetičar Dmitrij Prus ranije je rekao agenciji RBC da je hibridni virus jedinstven za Rusiju i da je verovatno nastao u toj zemlji.

„Deltakron“ su prvi otkrili istraživači Smorodincevskog instituta za grip u Sankt Peterburgu početkom jula. Mesec dana kasnije, „sve smo proverili i ponovo proverili i sa sigurnošću možemo reći da to nije greška, već pravi hibridni virus“, izvestio je naučnik.

Takve kombinacije varijanti koronavirusa kao što je ‘Deltakron’ su veoma retke jer je teži Delta do sada skoro u potpunosti pretekao zarazniji, ali lakši soj Omicron.

„Tek treba da saznamo da li je „ruski deltakron“ opasan“, rekao je Prus, dodajući da je širenje hibridnog virusa do sada bilo veoma ograničeno.

U januaru su naučnici sa Kipra prijavili hibrid Delte i Omikrona, koji su rekli da je 25 ljudi zaraženo njime. Međutim, tehnički vođa Svetske zdravstvene organizacije o Covid-19 Maria Van Kerkhove sugeriše da je verovatno u pitanju laboratorijska greška uzrokovana kontaminacijom uzorka virusa.

Izveštaji o otkriću „Deltakrona“ u Rusiji stigli su na dan kada vakcina Sputnjik V u toj zemlji obeležava svoju dvogodišnjicu. 11. avgusta 2020. postao je prva vakcina protiv korona virusa registrovana bilo gde u svetu.

Ruska vakcina, koja je isporučena u 71 zemlju, pokazala je jedan od najjačih odgovora na mutirane varijante Delta i Omicron. Zajednička studija Nacionalnog instituta za infektivne bolesti Lazzaro Spallanzani i programera uboda u moskovskom Institutu Gamaleia, koja je objavljena početkom 2022. godine, otkrila je da je Sputnjik V bio 2,6 puta efikasniji protiv Omikrona od američkog Pfizera. pucanj.