Harvard osuđuje studentske i fakultetske grupe zbog postavljanja antisemitskih karikatura

Harvard osuđuje studentske i fakultetske grupe zbog postavljanja antisemitskih karikatura

Univerzitet Harvard osudio je, kako je rekao, „flagrantno antisemitski crtani film“ koji je grupa studenata postavila na društvene mreže tokom vikenda. Takođe se pojavio na Instagram nalogu Harvardskog fakulteta i osoblja za pravdu u Palestini.

Kopirana iz biltena koji su objavili studenti Pokreta za građanska prava SAD 1960-ih, slika prikazuje Crnog čoveka i Arapina sa omčama oko vrata, koje drže rukom utisnuta Davidova zvezda koja ima znak dolara u sredina zvezde.

Slika je uklonjena, a grupe studenata i fakulteta su se izvinile, ali je objava izazvala buru kritika da Harvard ne čini dovoljno da zaštiti svoju jevrejsku zajednicu.

„Održavanje podlih i mrskih antisemitskih tropa, ili na drugi način angažovanje u zapaljivoj retorici ili deljenje slika koje ponižavaju ljude na osnovu njihovog identiteta, upravo je suprotno od onoga što ovaj trenutak zahteva od nas“, rekao je Alan Garber, privremeni predsednik Harvarda. pismo u ponedeljak školskoj zajednici.

U saopštenju od utorka, Harvardski komitet za palestinsku solidarnost i Afroamerička organizacija otpora preuzeli su odgovornost za ono što su priznali da je „štetni antisemitski trop“. Slika je kopirana iz biltena Studentskog nenasilnog koordinacionog odbora i uključena u infografiku koja poziva Crnce i Arape da se ujedine u znak protesta zbog izraelskog tretmana Palestinaca.

„Uključivanje uvredljive karikature bila je nepodstaknuta, bolna greška – kombinacija neznanja i neadekvatnog nadzora“, navodi se u saopštenju studentskih grupa. „Nikada nije trebalo da bude objavljen za početak. Od sveg srca se izvinjavamo za ogromnu štetu koju smo naneli.”

Grupa nastavnika i osoblja takođe su se izvinila nakon što se infografika takođe pojavila na njenoj Instagram priči, insistirajući da se protive svim oblicima mržnje i netrpeljivosti, uključujući antisemitizam.

„Uklonili smo sadržaj čim nam je skrenuo pažnju“, napisala je grupa fakulteta i osoblja. „Izvinjavamo se zbog povrede koju su ove slike izazvale i ni na koji način ih ne opravdavamo. ”

Garber je rekao da univerzitet razmatra pitanje kako bi tačno utvrdio ko je odgovoran i „koji su dalji koraci opravdani“.

„Kao članovi akademske zajednice, možemo i nećemo se slagati, ponekad žestoko, po pitanjima od javnog interesa i kontroverzi, uključujući žestoko sporna pitanja koja se odnose na rat u Izraelu i Gazi, i dugogodišnji izraelsko-palestinski sukob“, nastavio je Garber. . „Ali krajnje je neodgovorno i duboko uvredljivo kada se to neslaganje pretvori u oblike izražavanja koji demonizuju pojedince zbog njihove vere, rase, nacionalnosti ili drugih aspekata njihovog identiteta.

Šabos Kestenbaum, koji se pridružio tužbi grupe jevrejskih studenata optužujući Harvard da ih nije zaštitio, reagovao je na Ks, ranije poznatom kao Tviter. „Sa ovakvim profesorima, lako je shvatiti zašto se mi jevrejski studenti ne osećamo bezbedno u nastavi“, napisao je na Tviteru.

Najnovija kontroverza dolazi dok Harvard radi na odgovoru kampusa na rat između Izraela i Hamasa i dolazi nakon ostavke u januaru njene predsednice Klodin Gej, koja se suočila sa negativnom reakcijom zbog njenog svedočenja u Kongresu o antisemitizmu, kao i optužbi za plagijat.

Od tada je najavila posebne radne grupe za borbu protiv antisemitizma i islamofobije i radila na dostavljanju dokumenata kongresnom komitetu koji istražuje antisemitizam. U petak je Komitet za obrazovanje i radnu snagu objavio da nekoliko zvaničnika Harvarda, uključujući Garbera, uručuje sudski poziv zbog neuspeha da „prikupi prioritetne dokumente“.

„Izuzetno sam razočarana putem kojim je Harvard odabrao da krene u istrazi Komiteta“, rekla je u saopštenju predsednica komiteta, predstavnica Virdžinija Foks, republikanka iz Severne Karoline. Ona je priznala da je Harvard proizveo hiljade stranica dokumenata, ali se požalila da je više od 40% već javno. „Kvalitet – ne kvantitet – je briga Komiteta.

Harvard je odgovorio da je „pružio snažne i dobre odgovore“ i rekao da su pozivi neopravdani. Obećao je da će nastaviti saradnju, istovremeno „štititi legitimne brige o privatnosti, bezbednosti i bezbednosti naše zajednice“.

U napadima Hamasa 7. oktobra ubijeno je 1.200 ljudi u Izraelu, uglavnom civila, i oteto oko 250 ljudi. Otprilike 130 talaca još nije vraćeno. Izraelski vojni odgovor je ubio više od 29.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima u Gazi, i opustošio većinu gusto naseljenog Pojasa Gaze.

Posledice rata uzburkale su američke kampuse i ponovo pokrenule debatu o slobodi govora. Lideri koledža su se borili da definišu gde politički govor prelazi u uznemiravanje i diskriminaciju, pri čemu i jevrejski i arapski studenti pozivaju škole da učine više da ih zaštite.