SAD – Tužioci istražuju glasanje

SAD – Tužioci istražuju glasanje

VAŠINGTON – Američki ministar pravde Vilijam Bar ovlastio je federalne tužioce širom Sjedinjenih Država da istraže navode o nepravilnostima tokom glasanja, pre nego što bi ishod američkih predsedničkih izbora zvanično bio potvrđen.

U dopisu u koji je Agencija AP imala uvid, Bar je naveo da se istrage mogu voditi ukoliko postoje jasni i verodostojni navodi o nepravilnostima koje bi potencijalno mogle da utiču na ishod izbora u pojedinoj saveznoj državi.

Precizirao je i da bi istrage u državama za koje je očigledno da neće uticati na ishod izbora trebalo odložiti, sve dok izbori ne budu potvrđeni.

“Tužioci bi trebalo da počnu preliminarne istrage koje bi im omogućile da utvrde postoje li dokazi na osnovu kojih je moguće preduzeti dalje istražne radnje”, navodi ministar pravde.

Zbog Barove direktive, glavni tužilac Sekretarijata za pravosuđe zadužen za izborne prevare Ričard Pilger podneo je ostavku. Prema internom mejlu koji je poslao kolegama, u koji su imali uvid AP i Rojters, navodi da napušta poziciju – „nakon što je razmotrio novu politiku i njene posledice“.

Bar u dopisu tužiocima nije precizirao nikakve konkretne slučajeve prevare.

„Iako je neophodno da se navodi razmotre blagovremeno i efikasno, podjednako je važno da istražitelji budu oprezni i potpuno posvećeni pravičnosti, neutralnosti i nepristrasnosti“, napisao je Bar.

Donald Tramp i članovi njegovog izbornog štaba više puta su nagovestili da imaju dokaze da je u nekoliko ključnih država bilo mnogo nepravilnosti, ali ih za sada nisu javno izneli.

Savezne države trebalo bi do 8. decembra da reše sva pitanja u vezi s održavanjem izbora, uključujući prebrojavanje glasova i eventualne sudske sporove, a članovi Elektorskog koledža sastaju se 14. decembra, kako bi utvrdili konačni ishod glasanja.

Iz izbornog štaba Džozefa Bajdena je saopšteno da žale zbog odluke Bara da uputi memorandum koji će, kako je ukazano, podgrevati promišljene, spekulativne ili izmišljene tvrdnje.