SAD planiraju prodaju borbenih aviona F-35 Emiratima za 23 milijarde dolara

SAD planiraju prodaju borbenih aviona F-35 Emiratima za 23 milijarde dolara

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je danas zvanično obavestila Kongres da planira da 50 „nevidljivih“ borbenih aviona F-35 proda Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

To je deo šireg ugovora o prodaji naoružanja vrednosti 23 milijarde dolara s ciljem odvraćanje potencijalnih pretnji Irana, a uprkos zabrinutosti Izraela.

Državni sekretar Majk Pompeo je rekao da je prodaju odobrio u skladu s mirovnim naporima Trampove administracije na Bliskom istoku sporazumom Izraela, Bahreina i UAE, kojim su te arapske države prihvatile da normalizuju odnose s Izraelom.

Izraelski zvaničnici su ranije izrazili zabrinutost zbog prodaje F-35 Emiratima, jer bi to moglo uticati na ravnotežu vojne moći u regionu. Ali, Pompeo je potvrdio dugogodišnju politiku održavanja kvalitativne vojne premoći Izraela.

Prodaja, vrednosti 23,37 milijardi dolara, obuhvata 50 komada F-35, 18 naprednih naoružanih bespilotnih sistema i paket municije vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Sporazum UAE o normalizaciji odnosa sa Izraelom Pompeo je ocenio kao „istorijsku priliku koja se javlja jednom u životu“ i omogućava „pozitivnu transformaciju strateškog pejsaža regiona“, ali je upozorio da se „naši protivnici, posebno oni u Iranu, koji to znaju, neće zaustaviti ni pred čim da poremete ovaj zajednički uspeh“.