Tramp: Softver iz Beograda pokrao izbore

Tramp: Softver iz Beograda pokrao izbore

Ni američki predsednički izbori nisu mogli da prođu, a da Srbija ne dođe u centar pažnje, objavio je večeras portal Sputnjik, navodeći da softver za mašine kompanije „Dominion“ koje broje glasove u SAD dolazi iz Beograda, dok je Donald Tramp taj sofver na Tviteru proglasio krivim za preusmeravanje glasova Džozefu Bajdenu.

Mreža CBS Njuz (CBS NEWS) objavila je ranije da Tramp, nakon što je izgubio izbore, „širi neutemeljene tvrdnje“ o sistemu za brojanje glasova „Dominion“.

Prema navodima CBS Njuza, Trapm „bez dokaza“ tvrdi da se „u ključnim državama “ dogodila „široka prevara sa biračima koja je izabranom predsedniku Džou Bajednu dala potrebne glasove“ da bi, po projekcijama, postao 46. predsednik Sjedinjenih Država.

„Poslednja tvrdnja da je ‘Dominion Voting Sistems’, softver za brojanje glasova korišćen u 28 država, izbrisao i zamenio glasove namenjene gospodinu Trampu, takođe ne drži vodu“, tvrdi CBS Njuz.

Tramp je ranije objavio Tvit u kome tvrdi da je „Dominion izbrisao 2,7 miliona glasova“ koje je dobio na izborima.

„Ne pokazujući nikakve dokaze, on je tvrdio da su države koje koriste tehnologiju kompanije „preusmerile 435.000 Trampovih glasova Bajdenu“, preneo je CNN.

Sputnjik je emitovao fotografije na kojima se vide mašine za brojanje glasova kompanije „Dominion“ sa nazivom firme, navodeći da ih je na sajt za izdavanje nekretnina „City expert“, postavio vlasnik koji im je izdavao prostorije u Beogradu.

„Kako saznajemo, kanadska kompanija ‘Dominion’, koja proizvodi mašine za brojanje glasova, proletos je iz ovog prostora preselila svoju kancelariju u Srbiji u druge prostorije koje su takođe u Beogradu“, piše Sputnjik.