Tramp potpisuje pomilovanja poslednjeg dana mandata

Tramp potpisuje pomilovanja poslednjeg dana mandata

Donald Tramp počeo je danas svoj poslednji dan kao predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a očekuje se da ga provede tako što će odobriti nekoliko predsedničkih pomilovanja.

Mediji u SADA prenose kako Tramp mogao da odobri predsedničko pomilovanje za repera Lil Vejna, koji je prošlog meseca priznao krivicu za nelegalno posedovanje oružja u privatnom avionu, ali i bivšeg predsednika skupštine Njujorka Šeldona Silvera koji je dva puta osuđen za korupciju.

Predsedničko pomilovanje moglo bi da usledi i za biznismena Šolama Veisa koji je 2000. godine osuđen na 845 godina zatvora, najdužu zatvorsku kaznu zatvora koja je izrečena za dela „bele kragne“, odnosno privredni kriminal.

Američki mediji ranije su preneli i glasine da bi Tramp mogao preventivno da odobri predsednička pomilovanja za sebe i svoje sinove Donalda juniora i Erika, kao i advokata Rudija Đulijanija, ali to sigurno se neće dogoditi.

Tramp je do sada potpisao 70 predsedničkih pomilovanja, većinu prošlog meseca, a brojni od pomilovanih su njegovi bliski saradnici i saveznici, poput bivšeg menadžera kampanje Pola Menafora, Rodžera Stouna ili Čarlsa Kušnera, oca njegovog zeta Džareda.