Vašington: Policija izbacila demonstrante

Vašington: Policija izbacila demonstrante

Policija je posle višečasovnih sukoba uspela da sa Kapitol hila izbaci pristalice predsednika Donalda Trampa i da članovima Kongresa i Senata omogući nastavak sednice na kojoj treba da se ozvaniči pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, javlja Rojters.

„Zgrada na Kapitolu je ponovo bezbedna i možete nastaviti rad“, rekao je policijski oficir Pol Irving, što su kongresmeni pozdravili burnim aplauzom.

Komandant Metropolitan policije u Vašingtonu Robert Konte rekao je da su demonstranti koristili hemijska sredstva i da je povređeno više policijaca.

On je naveo da je jedna žena koja je bila u grupi demonstranata ranjena vatrenim oružjem i da je prebačena u bolnicu, gde je preminula.

Iako je u 18 sati po lokalnom, a u ponoć po našem vremenu u gradu počeo policijski čas, demonstranti su i dalje na ulicama. Pripadnici Nacionalne garde iz Vašingtona potisnuli su ih dalje od Kapitol hila, a uskoro se očekuje dolazak pripadnika Nacionalne garde iz Virdžinije i Merilenda i tada bi trebalo da ude uspostavljen red u glavnom gradu.

Prilikom povlačenja sa Kapitol hila demonstranti su napali više medijskih ekipa i uništili su im kamare i fotoaparate, ali prema dostupnim informacijama niko od novinara i snimatelja nije povređen.