Vašington: Demonstranti u Kongresu

Vašington: Demonstranti u Kongresu

Demonstranti koji podržavaju predsednika SAD Donalda Trampa i njegovu odluku da ne prizna rezultate predsedničkih izbora ušli su u zgradu Kongresa i u toku je evakuacija članova Predstavničkog doma i Senata koji su prisustvovali zasedanju oba doma, kako bi verifikovali glasove Elektorskog koledža i zvanično proglasili pobedu Džoa Bajdena.

„Zbog pretnje u unutrašnjosti zgrade, sklonite se u najbližu kancelariju i budite tihi“, upozorila je delegate policija, čiji pripadnici obezbeđuju Kapitol Hil.

Reporter CNN-a sa lica mesta je javio da se gomila demonstranata penje uz stepenice i terasu na zapadnom delu zgrade Kongresa i da situacija „eskalira“.

U pokušaju da zaustavi demonstrante policija je upotrebila suzavac i biber sprej, a zatražila je pojačanje, kao i pomoć federalnih službi bezbednosti.

Američki mediji prenose da je policija bila primorana da baci suzavac na demonstrante i u zgradi Kongresa.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer objavila je da će u celom okrugu u 18 časova po lokalnom vremenu početi policijski čas, koji će trajati do četvrtka ujutro.

Pre nego što su počeli neredi Tramp se obradio hiljadama okupljenih i poručio da nikada neće prihvatiti rezultat izbora zbog toga što su, kako je kazao, pokradeni.

„Našoj državi je dosta i to više nećemo trpeti“, poručio je Tramp.