EU uvodi sankcije Belorusiji zbog hapšenja opozicionog aktiviste

EU uvodi sankcije Belorusiji zbog hapšenja opozicionog aktiviste

Evropska unija će uvesti sankcije Belorusiji  i zabranu zabranu korišćenja vazdušnog prostora i aerodroma EU za beloruske aviokompanije, jer su Beloruske vlasti su juče preusmerile u Minsk putnički avion irskog Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog pretnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu i novinara, 26-godišnjeg Romana Protaševiča

EU je hapšenje ocenila kao „otmicu“ i zatražila momentano puštanje Protaševiča i njegove devojke Sofije na slobodu.

Protaševič je koosnivač kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmenu informaciju medju protivnicima predsednika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Lideri EU su pozvali sve avioprevoznike sa sedištem u EU da izbegavaju preletanje Belorusije i odlučili su da uvedu sankcije zvaničnicima povezanim sa preusmeravanjem leta.

Takodje su pozvali Medjunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovstva da istraži potez Belorusije da silom spusti tudji avon, koji su okarakterisali kao državni terorizam ili pirateriju.

Lideri su pozvali Evropski savet „da usvoji neophodne mere za zabranu korišćenja vazdušnog prostora EU beloruskim aviokompanijama i spreče pristup aerodromima u EU letovima koje obavljaju te aviokompanije“.