EU uvela nove sankcije Rusiji

EU uvela nove sankcije Rusiji

Nova ograničenja ciljaju na ruski energetski sektor i ograničavaju trgovinu luksuznom robom.

Evropska unija je u utorak uvela četvrti krug antiruskih sankcija. Nove mere uključuju zabranu ulaganja u ruski energetski sektor, zabranu izvoza luksuzne robe i uvoza gvožđa i čelika.

Nove ekonomske kazne uključuju zabranu svih transakcija sa određenim preduzećima u vlasništvu ruske države i zabranu uvoza raznih metala iz Rusije. Evropskim agencijama je takođe zabranjeno da daju kreditne rejtinge bilo kojim ruskim licima ili entitetima, a građanima EU zabranjeno je bilo kakva nova ulaganja u ruski energetski sektor.

Uvoz nafte i gasa u EU, međutim, ostaje nepromenjen. Evropa u velikoj meri zavisi od Rusije u pogledu uvoza energije, i dok lideri u Briselu planiraju da smanje tu zavisnost, prestali su sa uvođenjem zabrana uvoza kao što su Velika Britanija i SAD već uradile.

Nove sankcije takođe zabranjuju izvoz luksuzne robe vredne više od 300 evra (328 dolara) u Rusiju, uključujući šampanjac, tašne, dijamante i vozila vredna više od 50.000 evra (54.730 dolara). Iscrpna lista zabranjene robe objavljena u pravnom časopisu EU takođe pominje luksuz kao što su rasni trkački konji i umetnička dela, kao i svakodnevne kupovine poput pamučnih majica i cigareta.

Devet ruskih subjekata – uključujući podružnicu energetskog giganta Rosnjefta i niz ruskih proizvođača oružja i drugih vojno-industrijskih firmi – takođe je sankcionisano, kao i 15 pojedinaca, među kojima je i milijarder Roman Abramovič.

Nove sankcije su usledile posle tri runde sličnih ograničenja koje je EU uvela protiv Rusije poslednjih nedelja. Ranije sankcije bile su usmerene na ruske zakonodavce i poslovne ljude, finansijski sektor zemlje i medije RT i Sputnjik. Vazdušni prostor EU je takođe zatvoren za ruske letove od februara.

Cilj sankcija, u kombinaciji sa sličnim merama koje su uvele SAD i Velika Britanija, jeste povećanje troškova života Rusa zbog sukoba u Ukrajini. Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla je u nedelju za CBS Nevs da će međunarodne sankcije imati „ozbiljan“ uticaj na rusku ekonomiju, što će rezultirati dubokom recesijom kasnije godine.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin insistira da zemlja može da izdrži takav „ekonomski rat“, zahvaljujući svom bogatstvu prirodnih resursa i velikim rezervama. Osim što je zaustavila neki izvoz, uključujući žito, Rusija je u utorak odgovorila na američke sankcije stavljajući na crnu listu američkog predsednika Džoa Bajdena i nekoliko njegovih najviših zvaničnika. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će u bliskoj budućnosti na listu biti dodato još američkih zvaničnika i medijskih ličnosti „koji su rusofobični ili doprinose raspirivanju mržnje prema Rusiji“.