EU i SAD osuđuju prinudno sletanje aviona u Belorusiju i zahtevaju puštanje opozicionog aktiviste

EU i SAD osuđuju prinudno sletanje aviona u Belorusiju i zahtevaju puštanje opozicionog aktiviste

Jučerašnje prinudno sletanje aviona kompanije „Rajaner“, za koje mediji navode da je naredio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, kao i privođenje opozicionog novinara Romana Protaševiča, izazvali su oštre reakcije u Evropskoj uniji, SAD i međunarodnim organizacijama.

Beloruska agencija Belta navela je da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio juče da avion kompanije „Rajaner“ na liniji od Grčke do Litvanije, u kojem se nalazio opozicioni novinar Roman Protaševič, prinudno sleti u Minsk. Iz opozicije navode da je novinar po sletanju priveden. Lukašenkov potez naišao je na oštre reakcije evropskih država.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru je objavila da će „nečuveno i ilegalno ponašanje režima u Belorusiji imati posledice“.

„Odgovorni za otmicu aviona Rajanera moraju da budu kažnjeni. Novinar Roman Protaševič mora da bude pušten odmah“, navela je Fon der Lajen i dodala da će Evropski savet danas razgovarati o merama koje će biti preduzete.

Litvanija je pozvala Evropsku uniju i NATO da odgovore na potez Belorusije.

Osude su stigle i iz američke vlade. Državni sekretar SAD Entoni Blinken zahtevao hitno puštanje Protaševiča i naveo je da je „šokantan potez koji je izveo Lukašenkov režim ugrozio živote više od 120 putnika, uključujući i američke građane“.

Dodao je da SAD podržavaju da se što pre održi sastanak saveta Međunarodne organizacije civilne avijacije.

Agencija za civilnu avijaciju Ujedinjenih nacija navela je da je „veoma zabrinuta“ zbog prinudnog sletanja Rajanerovog aviona, a avio-kompanije su pozvale da se sprovede istraga.