Estonija će zahtevati nižu gornju cenu ruske nafte na nivou EU

Estonija će zahtevati nižu gornju cenu ruske nafte na nivou EU

Estonija u EU će insistirati na postavljanju niže gornje granice cene ruske nafte od one koju nudi Grupa sedam, i nagovestila je mogućnost da iskoristi pravo veta.

Kako prenosi ERR, takvu izjavu dao je ministar inostranih poslova Urmas Reinsalu.

„Simka” je predložila ograničenje na nivou od 65-70 dolara po barelu.

„Sa stanovišta Estonije, takav horizont cena nije dovoljno ambiciozan, takođe uzimajući u obzir da u EU još nismo uspeli da postignemo dogovor o sankcijama Rusiji… Svakako će biti opravdano sa naše strane da jasno izraziti svoj stav o takvom pitanju života i smrti kao što je ovaj rat. Tako da će se diskusije nastaviti“, rekao je Urmas Reinsalu.

Prema Rojtersu, barem Letonija i Poljska želele bi nižu graničnu cenu ruske nafte. Pošto je cena ruske nafte oko 20 dolara po barelu, predloženo ograničenje G7 i dalje će ostaviti Kremlj sa značajnim prihodima. Prema pisanju Politiko i Rojtersa, Poljska predlaže da se limit postavi na 30 dolara.

Međutim, prema nezvaničnim podacima agencija, većina zemalja EU saglasna je sa predlogom „Simke“, a neke zemlje – Grčka, Kipar i Malta, koje imaju veliku flotu naftnih tankera – cenu na nivou od 70 dolara smatraju preteranim korakom. i zahtevaju kompenzaciju ili više za sebe prelaznog perioda.

Kako je saopšteno, na sastanku 24. novembra ministri energetike zemalja EU nisu se dogovorili oko određivanja gornje granice cene ruske nafte i održaće novi sastanak u decembru.

EU i G7 su se nadali da će se u sredu dogovoriti o gornjoj granici cena, ali za odobrenje odluke potrebna je podrška svih zemalja članica EU.