Engleska odlaže otvaranje sa 21. juna, jer raste broj zaraženih

Engleska odlaže otvaranje sa 21. juna, jer raste broj zaraženih

Premijer Boris DŽonson sprema se da danas objavi da se „dan slobode“ u Engleskoj odlaže najmanje za dve do četiri nedelje, Delta soj virusa zarazniji i otporniji na vakcinu.

Engleska će najverovatnije odložiti ukidanje svih antipandemijskih mera kako bi izbegli da hiljade ljudi budu hospitalizovani, a ovu vest bi premijer DŽonson trebalo uskoro da saopšti naciji.

Vlada je napravila plan i zakazala otvaranje za 21. jun kada su i posledenje kovid restrikcije trebalo da budu ukinute u Engleskoj, ali se sada očekuje odlaganje svih planova zbog naglog rasta zaraženih indijskom Delta varijantom virusa.

Više od 90 odsto zaraženih poslednjih dana u Engleskoj imaju upravo tu varijantu virusa, a zdravstvene radnike brine što je ovaj soj virusa delimično otporan na vakcinu, najmanje 40 odsto je zarazniji od ranijih sojeva i mogao bi u bolnicu da pošalje dvostruko više zaraženih.

Velika Britanija je jedna od zemalja sa najvećim procentom vakcinisanih građana, dve trećine je primio barem jednu, a 44 odsto obe doze vakcine.