Elitni britanski vojnik uhapšen nakon što je otišao da se bori u Ukrajini

Elitni britanski vojnik uhapšen nakon što je otišao da se bori u Ukrajini

Kraljičina garda je uhapšena nakon povratka u Veliku Britaniju iz ratne zone.

Britanska vojna policija uhapsila je 19-godišnjeg vojnika iz elitne Coldstream garde nakon što se vratio iz Ukrajine, izvestio je u nedelju tabloid San, pozivajući se na vojne izvore.

Vojnik je otišao pre dve nedelje da bi se pridružio ukrajinskoj takozvanoj Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane, koja okuplja strane borce koji žele da angažuju ruske trupe. Prema pisanju tabloida, vojnik je bio „dosadjen“ ceremonijalnom ulogom svog puka i želeo je da vidi neku stvarnu akciju jer se njegova obećana turneja u Avganistan nije dogodila, očigledno zbog naglog povlačenja snaga zapadne koalicije iz te zemlje. prošle godine.

Vojnik je odlučio da se vrati u Britaniju nakon što su njegovi pretpostavljeni i kolege britanski borci uspeli da ga ubede da što duže ostane u slobodi, potencijalne posledice će biti gore po njega, piše list. Izveštava se da su tri druga aktivna vojnika Garde otišla zajedno sa njim u Ukrajinu za koje se veruje da su i dalje u zemlji.

„Čini se da je gardist uvideo grešku u svom ponašanju dok je bio u Ukrajini i svima je veliko laknulo zbog toga“, rekao je izvor za The Sun.

„Bio je u kontaktu sa svojim komandnim lancem, koji mu je rekao da mora da se vrati. Znao je da će biti u nevolji, ali mu je isto tako nedvosmisleno rečeno da će biti gore što duže ostane napolju“, dodao je izvor.

Veruje se da je gardista pritvorila vojna policija radi ispitivanja neposredno nakon što je sleteo na britansko tlo. Sada bi mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom zbog dezerterstva. Ranije ovog meseca, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je eksplicitno upozorilo aktivne vojnike da sami ne idu u borbu u Ukrajinu.

„Svom službenom osoblju zabranjeno je da putuje u Ukrajinu do daljnjeg. Ovo važi bez obzira da li je službenik na odsustvu ili ne. Osoblje koje putuje u Ukrajinu suočiće se sa disciplinskim i administrativnim posledicama“, rekao je tada portparol MO.

Moskva je više puta upozoravala strane državljane da ne idu u Ukrajinu kako bi pokušali da pomognu u odbrani takozvane ruske „vojne operacije“ koja je tamo pokrenuta krajem februara.

Tokom vikenda, ruska vojska je pojačala svoju tačku raketnim udarom na poligon Javoriv na zapadu Ukrajine, gde su se okupili strani borci, tvrdeći da je u napadu ubijeno „do 180 stranih plaćenika“. Moskva je u nedelju saopštila da je izvela još jedan takav napad na strane borce, gađajući centar za obuku specijalnih snaga u blizini Žitomira. Oko 100 vojnika, Ukrajinaca i „stranih plaćenika“ podjednako je ubijeno u novom udaru, navodi ruska vojska.

Moskva je napala svog suseda prošlog meseca, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.