Poljski i švajcarski sportski zvaničnici najavljuju planove za bojkot Rusije

Poljski i švajcarski sportski zvaničnici najavljuju planove za bojkot Rusije

Poljski plivački savez krenuo je stopama fudbalskog saveza zemlje.

Sportisti iz Poljske i Švajcarske bojkotovaće Svetsko prvenstvo Međunarodne plivačke federacije (FINA) 2022. ako Rusiji i Belorusiji bude dozvoljeno da učestvuju, tvrdeći da je takmičenje protiv dve zemlje nezamislivo zbog napada na Ukrajinu.

FINA je jedna od sve manjeg broja sportskih organizacija koje nisu najavile sankcije pojedincima i timovima iz nacija od početka sukoba 24. februara.

Svetsko prvenstvo je zakazano za Budimpeštu u junu, a Svetsko prvenstvo na kratkim stazama trebalo bi da se održi u Kazanju u decembru, iako je Međunarodni olimpijski komitet ohrabrio sportske organizacije da premeste događaje iz Rusije.

Predsednica Poljske plivačke federacije i bivša olimpijska šampionka Otilija Jedžejčak rekla je da Rusiju i Belorusiju treba isključiti iz međunarodnih zajednica „u svim oblastima života“.

„Upravni odbor Poljske plivačke federacije, u konsultaciji sa predstavnicima seniora Poljske, odlučio je da bojkotuje Svetsko prvenstvo u plivanju“, objasnila je ona.

„Poljska plivačka zajednica, kao i većina predstavnika slobodnog sveta, šokirana je događajima koji se dešavaju u Ukrajini.

„Niko od nas ne može da zamisli danas sportsko takmičenje sa igračima ni iz Rusije, ni iz Belorusije, koja podržava agresiju u Ukrajini.

FINA biro je dao sportistima mogućnost da neutralno učestvuju pod imenom i zastavom federacije.

Takođe je rečeno da bi sportistima moglo biti zabranjeno ako smatra da njihovo učešće predstavlja rizik po bezbednost i dobrobit sportista „ili dovodi u opasnost sprovođenje takmičenja“.

Poljski fudbalski savez saopštio je dva dana nakon početka napada da Poljska neće učestvovati u ključnom zakazanom doigravanju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. u Moskvi 29. marta.

FIFA igrač godine Robert Levandovski, koji je kapiten Poljske, javno je izrazio saglasnost sa tim potezom.

Poljskoj je u međuvremenu uručeno zbogom, dok su FIFA i UEFA suspendovale ruske timove sa takmičenja.

Sviss Akuatics je saopštio da je njihov bojkot vođen zabrinutošću oko sigurnosti i garancija pravičnosti ako učestvuju ruski i beloruski sportisti.

Evropska plivačka liga odlučila je da zabrani sportiste iz dve zemlje.