Brazil zabeležio 700.000 smrtnih slučajeva od COVID-19

Brazil zabeležio 700.000 smrtnih slučajeva od COVID-19

Brazilska vlada je u utorak prijavila 700.000 smrtnih slučajeva od COVID-19 u toj južnoameričkoj zemlji. Brazil je drugi po broju žrtava virusa posle Sjedinjenih Država, preneo je AP.

Brazilski zdravstveni stručnjaci kažu da je većina ljudi koji umiru od COVID-19 poslednjih dana ili nevakcinisani ili pate od drugih iscrpljujućih bolesti.

„Vakcina koja je trenutno dostupna u svakoj zdravstvenoj jedinici u Brazilu mogla je da promeni živote porodica koje su izgubile svoje voljene u pandemiji“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja zemlje.

Ministarka zdravlja Nisia Trindade kritikovala je bivšeg predsednika Jaira Bolsonara zbog njegovog postupanja sa pandemijom. Bolsonaro, koji se razboleo od COVID-a, kasnije je odbio da uzme vakcinu protiv koronavirusa i prekršio je zdravstvena ograničenja.

„Moramo da se osvrnemo na prošlost, ali u isto vreme moramo da kažemo da ministarstvo zdravlja ne može da napravi grešku da ne koordiniše, ne vodi računa, ne leči (bolest). Moramo biti ujedinjeni kako se nove tragedije ne bi dešavale“, rekao je Trindade.

Migel Lago, izvršni direktor brazilskog Instituta za studije zdravstvene politike, koji savetuje službenike za javno zdravlje, rekao je da ova cifra podseća na obavezu zemlje da kazni one koji nisu delovali protiv virusa ili sabotirali one koji su pokušavali.

„Postojala je direktna odgovornost javnih agenata, koji su mogli da odgovore na ovo na mnogo bolji način“, rekao je Lago za Asošijeted pres.