Brazil: Bolsonaro protiv socijalne distance

Brazil: Bolsonaro protiv socijalne distance

Brazilski predsednik ekstremno desne orijentacije Žair Bolsonaro izjavio je da je srećan zbog održavanja protesta protiv socijalne distance u pandemiji koronavirusa, dok mu istovremeno zemlja beleži neslavan rekord od 90.303 novozaražena dnevno.

Do toga dolazi samo dan nakon što je Brazil zabeležio još crnji bilans kada je umrlo preko 2.800 obolelih od kovida-19 u jednom danu.

„Logično, srećan sam“, rekao je o održavanju protesta Bolsonaro komentarišući ih za društvene mreže. „Oni pokazuju da su ljudi živi…mi želimo našu slobodu, želimo da svet poštuje naš ustav“, kazao je.

Bolsonaro je kandidovao jednog kardiologa za četvrtog ministra zdravlja od početka pandemije. Prethodno je s te dužnosti smenio aktivnog generala, do čega je došlo nakon što su stručnjaci širom sveta kritikovali brzo širenje virusa u Brazilu, dok je Bolsonaro istovremeno umanjivao ozbiljnost zaraze.

Brazil sada ima 11.693.838 potvrđenih slučaja covida-19. U sredu je bilo 2.648 umrlih, što je druga najveća brojka umrlih nakon one zabeležene dan ranije. Ukupno je od posledica kovida-19 u Brazilu umrlo 284.775 ljudi.