U Španiji trka s vremenom da se ukloni sneg pre novog ledenog talasa

U Španiji trka s vremenom da se ukloni sneg pre novog ledenog talasa

Posle izuzetno jake mećave koja je zahvatila centralni deo Španije vlasti danas užurbano čiste sneg u Madridu i drugim delovima zemlje pre nego što stigne novi jaki ledeni talas.

Snežne padavine od više desetina centimetara pokrile su u petak i subotu Madrid i deo Španije i paralisale saobraćaj. Od petka je u centralnlom regionu napadalo najviše snega od 1971. godine.

Snežna oluja nazvana Filomena je donela jake kiše u drugim delovima Španije i u njoj je stradalo troje ljudi.

Očekuju se temperature ispod minus deset stepeni Celzijusa u velikom delu unutrašnjosti zemlje od noći od nedelje na ponedeljka, i do četvrtka, prema  Španskoj meteorološkoj agenciji (AEMET).

U Madridu je morala da bude izvedena vojska da raščisti piste medjunarodnog aerodroma koji će ostati zatvoren najmanje do danas popodne, kao i pristupe bolnicama koje su i dalje pod pritiskom zbog pandemije korona virusa.

Prema navodima vlade, saobraćaj je i dalje prekinut ili poremećen na više od 700 puteva jutros dok su vozovi koji saobraćaju ka i iz Madrida otkazani do danas popodne.

Nevreme se danas kreće ka Kataloniji i Aragonu na severroistoku zemlje, gde pada slabiji sneg nego onaj koji je pao u centralnom delu zemlje prethodna dva dana.