Makron kritikovao nedostatak podataka o kineskoj vakcini

Makron kritikovao nedostatak podataka o kineskoj vakcini

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kritikovao je danas nedostatak podataka o kineskoj vakcini protiv korona virusa kao i moguće rizike da vakcina olakša razvoj novih sojeva virusa.

„Nemam apsolutno nikakvu informaciju o (kineskoj) vakcini. Ne dajem komentar već je to činjenica“, rekao je Makron u razmeni stavova sa organizacijom Atlantski savet tokom koje je govorio u glavnim medjunarodnim pitanjima.

Makron je rekao da je na srednji i dug rok gotovo sigurno da, ako ta vakcina nije odgovarajuća, ona može da olakša pojavu novih sojeva virusa.

Francuski predsednik je dodao da to neće biti dobro za zemlje koje su prihvatile tu vakcinu, navodeći situaciju na severu Brazila gde dominira odredjeni soj korona virusa.

Makron je rekao da se Francuska zalaže za globalni i koordinisani pristup, za transparentnu nauku pod „kontrolom najboljih mogućih istraživača na svetu“.

„To za sada nije slučaj sa kineskom vakcinom… Smatram da bi kratkoročna efikasnost mogla da našteti srednjoročnoj efikasnosti (vakcine) u ovoj situaciji“, upozorio je Makron.

Predsednik Francuske je istakao efikasnost Kine poslednjih meseci koja je sprovela „diplomatiju vakcine“ tako što je snabdela zemlje Balkana, Zaliva i neke afričke, ali „u nekim razmerama koje nisu sasvim jasne, ali sa jasnim diplomatskim uspehom“.