Bajden je rekao da bi federalno osiguranje depozita moglo biti dodatno iskorišteno ako banke propadnu

Bajden je rekao da bi federalno osiguranje depozita moglo biti dodatno iskorišteno ako banke propadnu

Predsednik Džo Bajden rekao je u petak da bi federalno osiguranje depozita moglo da se koristi za depozite iznad 250.000 dolara ako druge američke banke propadnu, izrazivši uverenje da će srednje banke u SAD preživeti pritisak u sektoru.

Bajden je rekao da su američke banke u „prilično“ dobrom stanju, da je ušteđevina ljudi sigurna i da ne vidi industriju spremnu da eksplodira.

„Ako otkrijemo da postoji više nestabilnosti nego što se čini, bili bismo u poziciji da FDIC koristi moć koju ima da garantuje one (depozite) iznad 250.000 dolara kao što su to već činili“, rekao je on novinarima na konferenciji za novinare u Kanadska prestonica Otava.

Regionalni zajmodavci u Sjedinjenim Državama suočavaju se sa krizom poverenja nakon kolapsa Silicijumske doline banke i banke Signature ovog meseca. Previranja su dovela do neviđenih poteza regulatora da garantuju depozite SVB-a i Signature-a.

Poslednjih dana, Bajden, američka ministarka finansija Dženet Jelen i drugi bankarski regulatori dali su saopštenja kako bi uverili javnost da je američki bankarski sistem bezbedan.

Ipak, investitori su bacili bankarske akcije širom sveta u protekle dve nedelje, uz brza povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdali inflaciju koju neki okrivljuju kao osnovni uzrok debakla.

Nakon nestabilne sedmice, indeks S&P banke (.SPKSBK) završio je skromno niže, dok je indeks regionalne banke KBV (.KRKS) porastao za 2,9%.

Sporazum o spasavanju Credit Suisse (CSGN.S) uz posredovanje švajcarske vlade dodatno je uplašio investitore.

Bajden je rekao da će biti potrebno neko vreme da se situacija smiri, ali je rekao da ono što se desilo sa Credit Suisse u Evropi nema posledice za američke banke.

„Ne vidim ništa što je na horizontu što bi moglo da eksplodira. Ali razumem da postoji nelagodnost u vezi sa ovim“, rekao je on.