SAD: Štrajk nastavnika u Sijetlu i dalje traje

SAD: Štrajk nastavnika u Sijetlu i dalje traje

Učenici u Sijetlu u ponedeljak će propustiti četvrti dan škole jer nastavnici štrajkuju zbog plata i podrške u učionici, prenosi Asošijejted pres.

Školski okrug u nedelju popodne objavio je otkazivanje nastave u ponedeljak i rekao da su pregovori sa sindikatom u toku.

„Optimisti smo da će uskoro biti postignut dogovor kako bi učenici mogli da krenu u školu“, saopštile su državne škole u ​​Sijetlu.

Štrajk je počeo u sredu, što je trebalo da bude prvi dan škole za oko 49.000 učenika u okrugu.

Nastavnici koji štrajkuju rekli su da je njihova glavna briga bila obrazovna i emocionalna pomoć učenicima, posebno onima sa posebnim potrebama ili poteškoćama u učenju. Udruženje za obrazovanje u Sijetlu saopštilo je da je 95 odsto njenih članova sa pravom glasa odobrilo štrajk.

U Sijetlu, školski okrug je ponudio povećanje plata za dodatnih 1% iznad povećanja troškova života od 5,5% koje su odredili državni zakonodavci — daleko manje nego što sindikat kaže da želi — plus jednokratne bonuse za određene nastavnike, uključujući 2.000 dolara za nastavnike treće godine u Sijetlu koji zarađuju engleski jezik ili odobrenje na dva jezika.

Sindikat kaže da se protivi naporima okruga da eliminiše broj zaposlenih za učenike specijalnog obrazovanja, rekavši da će to značiti više posla za nastavnike opšteg obrazovanja i za nastavnike specijalnog obrazovanja.

Okruzi širom zemlje suočili su se sa izazovima u vezi sa radom jer je pandemija stavila izuzetan stres na nastavnike i učenike.