Kineski predsednik Si Điping u poseti Kazahstanu uoči samita sa Putinom

Kineski predsednik Si Điping u poseti Kazahstanu uoči samita sa Putinom

Kineski predsednik Si Đinping započeo je u sredu svoje prvo inostrano putovanje u inostranstvo od izbijanja pandemije zaustavljanjem u Kazahstanu uoči samita sa ruskim Vladimirom Putinom i drugim liderima centralnoazijske bezbednosne grupe.

Sijevo putovanje naglašava važnost koju Peking pridaje vezama sa Rusijom i Centralnom Azijom, jer vladajuća Komunistička partija promoviše svoje strateške ambicije usred tenzija sa Vašingtonom, Japanom i Indijom.

Si je trebalo da održi razgovore sa predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevim, čija je vlada saopštila da će razgovarati o energetici i trgovini. Kazahstan, prostrana, retko naseljena zemlja sa 19,4 miliona stanovnika, veliki je proizvođač nafte i gasa. Kina je vodeći kupac.

Očekuje se da će Si u četvrtak doputovati u Samarkand u susednom Uzbekistanu na samit Šangajske organizacije za saradnju sa osam zemalja, dve decenije stare grupe koju predvode Kina i Rusija.

Peking i Moskva vide ŠOS kao protivtežu američkim savezima u istočnoj Aziji.

Druge vlade ŠOS-a uključuju Indiju, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan i Tadžikistan. Među posmatračima su Iran i Avganistan.

Kineski lider promoviše „Globalnu bezbednosnu inicijativu“ najavljenu u aprilu nakon formiranja Kvada od strane Vašingtona, Japana, Australije i Indije kao odgovor na asertivniju spoljnu politiku Pekinga. Si je dao nekoliko detalja, ali se američki zvaničnici žale da to odražava ruske argumente u prilog moskovskom napadu na Ukrajinu.

Si i Putin planiraju da održe sastanak jedan na jedan i razgovaraju o Ukrajini, rekao je savetnik ruskog predsednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov.