Još jedna delegacija američkog Kongresa posetila Tajvanu

Još jedna delegacija američkog Kongresa posetila Tajvanu

TAJPEJ – Još jedna delegacija američkog Kongresa boravi u poseti Tajvanu, pošto su tenzije i dalje visoke sa Kinom zbog njenih pretenzija na samoupravno ostrvo, preneo je AP.

Stalan broj posetilaca iz SAD dolazi da se sastane sa tajvanskim zvaničnicima otkako je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila početkom avgusta. Od tada, Kina je pojačala svoje vojno uznemiravanje Tajvana, svakodnevno šaljući ratne brodove, ratne avione, pa čak i dronove ka ostrvu.

Osmočlana dvostranačka delegacija trebalo bi da se sastane sa predsednikom Tajvana Cai Ing-venom u četvrtak.

Predvodi ga demokrata sa Floride Stefani Marfi, koja je među poslanicima koji su predstavili zakon koji bi dozvolio SAD da pozajmljuje oružje za podršku Tajvanu, slično zakonu koji je usvojen za pozajmljivanje oružja Ukrajini. Prošle nedelje, Bajdenova administracija odobrila je prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od milijardu dolara.

Ostali posetioci su demokrata sa Havaja Kaiali’i Kahele i republikanci Skot Frenklin sa Floride, Džo Vilson iz Južne Karoline, Endi Bar iz Kentakija, Darel Isa iz Kalifornije, Klaudija Teni iz Njujorka i Ket Kammak sa Floride.

Pelosi je bila najviši član američke vlade koji je posetio Tajvan u poslednjih 25 godina. Kina je odgovorila održavanjem produženih vojnih vežbi koje su uključivale ispaljivanje projektila preko ostrva i slanje brodova preko srednje linije Tajvanskog moreuza, koji je dugo bio tampon između dve strane. Neke od projektila pale su u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Kina vidi posete visokog nivoa ostrvu kao mešanje u njegove poslove i de fakto priznanje tajvanskog suvereniteta. Nedavne kineske vojne vežbe neki su videli kao probu buduće vojne akcije protiv ostrva, za koju američki vojni lideri kažu da bi mogla da dođe u narednih nekoliko godina.

Nakon Pelosijevog putovanja, američki senator i još jedna delegacija Kongresa posetili su Tajvan, kao i javni zvaničnici iz Japana i Palaua. Dalje, guverneri Arizone i Indijane su dolazili u posete sa fokusom na poluprovodnike, industriju kojom dominiraju tajvanske kompanije.

Američki političari su svoje posete nazvali pokazom podrške ostrvu.