Hongkonška policija uhapsila predsednika najveće novinarske grupe

Hongkonška policija uhapsila predsednika najveće novinarske grupe

HONG KONG – Predsednik najvećeg novinarskog udruženja u Hongkongu uhapšen je u sredu zbog navodnog ometanja policije i javnih nereda tokom izveštavanja, što je poslednji slučaj koji je izazvao zabrinutost zbog opadanja slobode medija u gradu, prenosi AP.

Ronson Čen, predsednik Udruženja novinara Hong Konga i radnik novinske kuće Kanal C, i njegov kolega planirali su da izveštavaju o sastanku vlasnika javnih stanova u gradskoj četvrti Mong Kok, izvestio je Kanal C.

Njih dvojicu je zaustavila policija i zatražila da im pokažu lične karte. Chan je potom uhapšen.

Policija je saopštila da je u sredu otkrila dvojicu muškaraca koji su se „sumnjivo ponašali“ i naredila im da pokažu identifikaciju. Rekli su da se 42-godišnji muškarac po prezimenu Li povinovao, dok je 41-godišnji muškarac po prezimenu Chan odbio da pokaže identifikaciju uprkos višestrukim upozorenjima.

On je uhapšen pod optužbom da je ometao policiju u vršenju dužnosti i zbog nereda na javnim mestima, saopštila je policija. Nisu u potpunosti identifikovali uhapšenog, što je uobičajena policijska praksa.

Udruženje novinara Hong Konga nije odmah komentarisalo Čanovo hapšenje.

Čanovo hapšenje dolazi usred zabrinutosti zbog smanjenja medijskih sloboda u gradu nakon primene oštrog Zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je nametnuo Peking 2020. godine, sa ciljem da se zaustavi neslaganje u Hong Kongu nakon meseci antivladinih protesta 2019.

Takođe u sredu, pet hongkonških logopeda osuđeno je za pobunu nakon što su štampali seriju dečijih knjiga o ovcama i vukovima za koje je sud rekao da imaju za cilj podsticanje mržnje protiv vlasti. Mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do dve godine.

Od kada je Zakon o nacionalnoj bezbednosti primenjen, mediji za koje se smatralo da su kritični prema vladi ili oni koji su previše prodemokratski bili su upadnuti od strane policije i primorani da se zatvore.

List Apple Daili, koji je osnovao otvoreni medijski tajkun i aktivista Džimi Lai, bio je prisiljen da se zatvori prošle godine nakon što je policija zamrznula milione dolara imovine njegovih filijala tokom istrage iz razloga nacionalne bezbednosti.

Kasnije je Stand Nevs, gde je Čen nekada radio, takođe prestao sa radom nakon što je nekoliko urednika i članova odbora uhapšeno i optuženo za pobunu.

Hong Kong, koji se nekada smatrao bastionom slobode medija u Aziji, sada je na 148. mestu od 180 zemalja i teritorija u Indeksu slobode štampe Reportera bez granica za 2022. godinu, u odnosu na 80. mesto 2021. Organizacija kao razlog navodi Zakon o nacionalnoj bezbednosti za sve manje medijske slobode grada.